Pētījums atklāj, ka bērni ir atkarīgi no draudzības internetā

Vecāki nodrošina bērnus ar internetam pievienotām ierīcēm, lai palīdzētu viņiem uzturēt saikni ar draugiem, savukārt paši bērni apgalvo, ka viņi lieto šīs ierīces tāpēc, ka tā dara viņu draugi.

Pētījumā «Connected Kids» ir konstatēts, ka vairāk nekā puse vecāku (52 %) nodrošina bērnus ar mobilajām ierīcēm, lai viņi varētu sazināties ar vienaudžiem. Turklāt pētījums parādīja, ka ceturtdaļa (27 %) vecāku nodrošina bērnus ar internetam pievienotām ierīcēm bažās par to, ka bez tām pret viņu bērnu izturēsies kā pret izstumto.

Bērni arvien vairāk izmanto internetam pievienotas ierīces par svarīgu komunikācijas līdzekli ar draugiem, un vienaudžu spiediens ietekmē modernās draudzības novirzīšanos uz interneta vidi. 44 % jauniešu atzīst, ka viņi izmanto internetam pievienotu ierīci tāpēc, ka tā dara viņu draugi, un trešdaļa bērnu (32 %) biežāk uztur sakarus ar draugiem tiešsaistē, nevis bezsaistē.

Daudzi bērni draudzībai internetā piešķir tikpat lielu nozīmi kā draudzībai reālajā pasaulē. Vairāk nekā divas piektdaļas bērnu (42 %) apgalvoja, ka viņi vienādi baidās zaudēt draugus tiešsaistē un bezsaistē, bet viena desmitdaļa (11 %) vairāk baidās zaudēt draugus internetā, nevis reālajā dzīvē.

Jauniešu galvenā nodarbe internetā ir moderno komunikācijas platformu izmantošana, kas ietver sociālos medijus (35 %) un ziņapmaiņas lietotnes (35 %). Pētījums arī atklāj, ka, jo vecāki kļūst bērni, jo lielāka iespēja, ka viņi nevis satiksies ar draugiem klātienē, bet gan izvēlēsies saziņai tūlītējas ziņapmaiņas programmu, sociālo tīklu un īsziņu izmantošanu. Saskarsmei reālajā pasaulē dod priekšroku 76 % bērnu vecumā no astoņiem līdz 10 gadiem pretstatā 46 % pusaudžu vecumā no 14 līdz 16 gadiem. 

Andrejs Mohoļa komentē: «Komunikācija internetā ir kļuvusi par tik nozīmīgu mūsdienu bērnu dzīves daļu, ka vecākiem tam ir jāpievērš pastiprināta uzmanība. Tagad bērni izjūt vienaudžu spiedienu izmantot tiešsaistes rīkus ikdienas saziņā, un ir svarīgi, lai vecāki būtu pēc iespējas modri pret draudiem un informēti par to, ko viņu bērni dara internetā. Turklāt ir ļoti svarīgi sarunāties ar bērnu, izskaidrot tiešsaistē sastopamās briesmas un ieguvumus no saskarsmes reālajā pasaulē. Tiešsaistes drošības programmas ļauj vecākiem uzzināt, kas notiek ar viņu bērniem internetā, un, ja nepieciešams, veikt pasākumus, lai aizsargātu viņus.»

European Schoolnet vecākā padomniece Dženisa Ričardsone saka: «Komunikācija internetā piešķir vienaudžu mijiedarbībai pilnīgi jaunu dimensiju, uzsverot sociālo un emocionālo prasmju pilnveidošanas nozīmi — tā ir joma, kam skolu mācību programmās bieži netiek pievērsta uzmanība. Tagad jaunieši parasti izkopj draudzību jauktā tiešsaistes un bezsaistes vidē, un mēs jau varam ielūkoties problēmās, kas rodas no šādas saskarsmes formas. European Schoolnet uzskata, ka ir būtiski pilnveidot jauniešu pašrefleksijas un empātijas spējas. Bērni visvairāk iemācās no piemēriem, tāpēc vecākiem ir jāparāda bērniem, cik patīkama un interesanta var būt saruna klātienē un ka reālā dzīve ir tikpat pievilcīga un aizraujoša kā virtuālā.»

Foto: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar