Pērn vasaras brīvlaikā teju 5 400 bērni guva traumas

Kā uzsver speciālisti, bērnu traumatismu izdotos ievērojami samazināt, ja tiktu ievēroti elementāri drošības pasākumi un lietoti nepieciešamie aizsarglīdzekļi.

Kā liecina statistikas dati, pērnvasar kopumā Bērnu slimnīcā pēc palīdzības ar dažādām traumām vērsušies 5 383 bērni, no kuriem 13% hospitalizēti, proti, bērni guvuši ļoti nopietnas traumas, kas prasa ārstēšanos slimnīcā un ilgāku atlabšanu – dažādi lūzumi, galvas traumas, dziļas brūces, locītavu mežģījumus u.c. Traumas bērni gūst braucot ar velosipēdu un skrituļslidām, pakrītot, lēkājot batutā vai šūpojoties, kā arī vasaras sezonā pieaug dzīvnieku sakosto bērnu skaits. Traumas vienādā skaitā guvuši gan zēni, gan meitenes, un jānorāda, ka kopumā cietušo bērnu skaits ir vēl lielāks, jo bērni ar dažādām traumām nonāk arī citās Latvijas slimnīcās vai traumpunktos. Vidēji dienā vasaras mēnešos BKUS Neatliekamās medicīniskās palīdzības nodaļā palīdzība tiek sniegta pat līdz 150 bērniem, kuri guvuši dažādas traumas.

Tā kā vasarā viens no iecienītākajiem aktīvās atpūtas veidiem un vienlaikus arī veids kā atveldzēties karstā dienā, ir peldēšana, vecāki īpaši aicināti padomāt par drošību, atpūšoties ūdens tilpņu tuvumā – neatstāt bērnus bez uzraudzības, kā arī neļaut peldēties nezināmās, nepārbaudītās vietās. Īpaši bīstamas ir piemājas ūdenskrātuves, kas rada daudz vilinājumu, un, pat uz minūti novēršot uzmanību, sekas var būt traģiskas. Statistikas dati liecina, ka ik gadu noslīkst vidēji 10 bērni Latvijā.

Vasaras sezonā maltīte nereti tiek gatavota uz atklātas uguns vai uz grila, mediķi aicina vecākus pastiprinātu uzmanību pievērst grila aizdedzināšanas šķidrumu drošai uzglabāšanai un lietošanai, brīdinot – nekādā gadījumā neatstājiet degmaisījuma pudeles bērnam viegli pieejamās vietās, kā arī neatstājiet bērnus bez uzraudzības pie griliem vai citām līdzīga veida ēst gatavošanas ierīcēm!

Aicinām pieaugušos atcerēties – bērni mācās nevis no teorijas grāmatām, bet no saviem tuviniekiem! Vienmēr ar savu rīcību rādiet piemēru un tādā veidā māciet bērnam, kā pareizi uzvesties. Vienlaikus aicinām parūpēties par drošību, braucot ar riteni, skrituļslidām, vai citādi aktīvi atpūšoties, lai vasaras brīvlaiks būtu priecīgu mirkļu pilns, nevis tiktu pavadīts slimnīcas palātā.

TOP Komentāri

avatar