Pavasara mode (Habitus Baltija 2014)

Konkursā„Habitus Baltija 2014” modes skatēs bija skatāmas 46 tērpu kolekcijas, kuras radījuši 50 modes mākslinieki no Baltkrievijas, Čehijas, Dānijas, Igaunijas, Krievijas, Latvijas, Lielbritānijas, Lietuvas, Polijas, Somijas, Slovākijas un Vācijas. Latviju šajā konkursā pārstāvēja septiņi jaunie modes mākslinieki – Eva Borherte, Signe Nasteviča, Marika Džule; skolu konkursā LMA pārstāvēja Reinis Ratnieks un Baiba Litiņa, savukārt Rīgas Tehnisko universitāti (RTU) – Jeļena Aleksandravičūte un Vineta Afanasjeva.

Pirmoreiz Habitus Baltija laikā notika modes dizaina konkurss Dzintara avangards, kurā dalību bija pieteikuši 20 modes mākslinieki. Konkursa skatē dizaineri no Latvijas, Lietuvas, Polijas, Čehijas, Slovākijas un Vācijas. Valstis prezentēja vienu avangardisku tērpu, kas simbolizē programmas Rīga 2014 tematiskās līnijas un iemieso Dzintara āderes idejas („Habitus Baltija 2014” projekta vadītāja Linda Lejiņa).

 

Modes dizaina konkursā „Dzintara avangards”  balvu ieguva poliete Dominika ‏Losko‏, kas pārstāvēja Krakovas Mākslas un modes dizaina skolu.

„Habbitus Baltija 2014” labākās skolas balvu saņēma –Aalto Universitātes Mākslas un dizaina skola no Somijas.

 

„Habbitus Baltija 2014” 3. vietas labākā dizainera balvu ieguvēja Ugne Martinaityte no Lietuvas ar kolekciju „Cosmo Jesus”.

 

„Habbitus Baltija 2014” 2. vietas labākā dizainera balvu ieguva- Reinis Ratnieks no Latvijas.

 

Un „HabbitusBaltija 2014” gada pirmās vietas ieguvēja un labākās dizaineres balvu ieguva– Anna Alanko no Somijas.

 

Pasākumā viesus izklaidēja grupa Latvian Voices, kuru tērpu dizainere ir pagājušā gada ‘’Habbitus 2013’’ laureāte Edīte Treija.

 

Intervijas ar otrās un trešās vietas ieguvējiem.

Otrās vietas ieguvējs, latviešu dizainers – Reinis Rātnieks.

 

Ko jūs domājat par latviešu dizaineru attīstību šeit Latvijā?

Reinis – Es domāju, ka šeit pēdējā laikā viss notiek, viss attīstās.

Sakarā ar jūsu panākumiem šeit, kādi ir jūsu nākotnes plāni?

Reinis – Nekādi (smejas). Es neesmu vispār domājis par tādiem nākotnes plāniem. Es šogad beidzu bakalauru, bet pagaidām man nav konkrētas idejas, domāju  vairāk darboties ar  mācībām. Es droši vien, ka paņemšu gadu brīvu, lai sakārtotu lietas un saprastu kādā veidā es vēlos darboties tālāk.

Kā jūs vērtējat pārējās dizaineru kolekcijas, kas šodien šeit bija apskatāmas?

Reinis –Man liekas, ka ļoti plašs spektrs, tā kā no ļoti sliktām līdz ļoti labām. Tā mēdz būt šādos konkursos.

Un kāda, jūsuprāt, ir lielākā atšķirība starp latviešu un ārzemju dizaineriem?

Reinis – Nu, īstenībā ir tā, ka es īpaši nepamanu, ko citi dara. Ja man prasītu konkrēti, kas man patīk, kura kolekcija un kas tur bija, tad grūti būtu pateikt. Es laikam iedziļinos tajā, ko es pats daru un īpaši nesekoju pārējiem līdzi, bet es domāju, ka katrai valstij ir kaut kādas savas nacionālās īpašības un tas ir tas, ko Latvijai vajag meklēt – modelēt savu identitāti.

Kā jums liekas, šeit, Latvijā ir pietiekami labas dizaineru skolas?

Reinis – Viss attīstās, bet pagaidām vēl nav baigi labās. Es runāju ar puisi no Somijas, kas arī bija viens no apbalvotajiem un viņš stāstīja, ka viņiem skolā ir 3D skeneris, lāzeru griešana, 3D printeris, nu, tādas lietas par kurām Latvijā tuvāko gadu laikā var nesapņot. (smejas) RTU ir kaut kas, bet tehnoloģiju ziņā mēs ļoti atpaliekam, bet dizaina ziņā, vairāk vai mazāk, viss ir kārtībā, jo pēdējā laikā ir daudz jaunu pasniedzēju parādījušies un viss notiek!

 

Reinis arī apstiprināja, ka visi modeļi ir no Latvijas un, ka ar tiem ir viegli sastrādāties. Kad jautājām, kur viņš mācījies iepriekš, dizainers nosmēja un teica, ka modelētāju un piegriezēju skolā.

 

Intervija ar lietuviešu dizaineri Ugni Martinaityti.

 

Kā tu jūties pēc šīm modes sacensībām?

Es jūtos labi. Esmu laimīga, ka ieguvu balvu. (smejas)

Kāda, jūsuprāt, ir lielākā atšķirība starp latviešu un lietuviešu modes dizaineriem?

Es domāju, ka pašlaik lietuvieši sniedz vairāk avangarda kolekcijas, bet latvieši piedāvā tādus tērpus, kuri ir ikdienai.

Pēc panākumiem šeit, kādi ir jūsu nākotnes plāni?

Mans plāns ir doties uz Krakovu, lai arī tur piedalītos modes skatē, kā arī doties uz citām valstīm un rādītu tur savas kolekcijas.

 

Autores: Simona Marta Kārliņa, Linda Jace

TOP Komentāri

avatar