“Patvērums “Drošā māja”” mērķis – novērst cilvēku tirdzniecību

“Patvērums”Drošā māja”” ir vienīgā organizācia Latvijā, kura sniedz valsts apmaksātus rehabilitācijas pakalpojumus cilvēku tirdzniecības upuriem. 

Jaunizveidotajā koalīcijā iesaistījās Latvijas nevalstiskās organizācijas – “Patvērums “Drošā māja””, “Latvijas SOS bērnu ciematu asociācija”, Sociālo Pakalpojumu Aģentūra”, struktūrvienība ģimenes krīzes centrs “Mīlgrāvis”, “Latvijas Samariešu apvienība” Krīzes centrs bērniem un sievietēm “Māras centrs” “Talsu novada krīžu centrs” un Baltijas Rrģionālais fonds”. Tās mērķis ir attīstīt starpinstitucionālo sadarbību cilvēku tirdzniecības mazināšanā, nodrošinot ar preventīvajiem pasākumiem cilvēktirdzniecībai biežāk pakļautās riska grupas, īpašu uzsvaru liekot uz reģioniem. 

Kopumā šī gada 11 mēnešos biedrībā fiksēti 148 gadījumi, kad cilvēki vērsušies pēc konsultācijām  – 75 gadījumi bijuši par fiktīvām laulībām, 13 – par piespiedu darbu, reģistrēts 1 seksuālās ekspluatācijas gadījums. Informācijas sniegšana/saņemšana reģistrēta 59 reizes. Valsts apmaksātus sociālās rehabilitācijas pakalpojumus no janvāra līdz novembrim saņēmuši jau 30 cilvēku tirdzniecības upuru, kas ir pērnā gada rādītājs par visu gadu kopumā. 17 upuri ir cietuši no fiktīvām laulībām, 7 no piespiedu darba, 6 – no seksuālās ekspluatācijas. 2011. gadā valsts apmaksātu rehabilitāciju saņēma 11 personas, 2010.gadā – 9, 2009.gadā – 7 un 2008.gadā 2 personas.

“Loti svarīgi turpināt uzsākto preventīvo darbu. Šis ir viens no galvenajiem uzdevumiem, lai mazinātu cilvēku tirdziecību. Šobrīd mēs esam noslēguši “Philip Morris Iternational” atbalstīto projektu “Pārdota brīvība2”, kura ietvaros mēnesi noritēja pretcilvēktirdzniecības kampaņa “Esi zinošs – novērs cilvēku tirdzniecību”. Ir svarīgi, ka šis darbs neapstājas un nodotā “stafete” preventīo aktivitāšu nodrošināšanā tiek turpināta, piesaistot jaunus spēlētājus,” atzīmē Sandra Zelcmane, “Patverums “Drošā māja”” vadītāja. 

Foto: Madara Soste

TOP Komentāri

avatar