Pastaigas Dvēseļu dārzos

Tā mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību kapsētām, ar to saprotot ne tikai to pašsaprotamo  primāro nozīmi – mirušo apbedīšanas un mirušo piemiņas glabātājas vietu jeb nekropoli, bet arī kā nozīmīgu kultūrvēsturisku objektu kopējā pilsētas un apkārtnes vēstures kontekstā, tātad, arī interesantu apskates vietu. Latvijas Kultūras kanona Tautas tradīciju sadaļā Latvijas kapsētas apzīmētas kā viena no kultūrvēstures mantojuma redzamajām zīmēm, kurās ar lielu cieņu tiek uzturēta dzīva aizgājēju piemiņa.

Uz kapsētu varam raudzīties kā uz atvērtu vēstures grāmatu, no kuras mēs varam iegūt informāciju dažādās jomās – uzzināt apbedīto personu vārdus, tātad, arī atrast sava laika pilsētai un valstij  nozīmīgu personību apbedījumu vietas; saskatīt atšķirīgās tradīcijas dažādu konfesiju starpā; uzzināt, kādas tautības apkārtnē ir dzīvojušas; sekot ortogrāfijas attīstībai, kas atspoguļojas kapakmeņu uzrakstos utt. Bez tam, kas ir ļoti būtiski,  kapsētās ir aplūkojamas arheoloģiskās, arhitektoniskās, mākslas, vēstures un dabas vērtības ar tām raksturīgajām iezīmēm.

19. augustā, sestdien, plkst. 11.00 aicinām uz pirmo „Pastaigu Dvēseļu dārzā”, kas noritēs Jēkabpils pilsētas kapsētā. Apzināti, ievērojot arī morāli ētiskos aspektus, to saucam par pastaigu, nevis ekskursiju, lai gan kapu tūrisms jau sen ir populārs Eiropas valstīs, bet pēdējā laikā nav svešs arī daudzās citās Latvijas kapsētās. Pastaigas laikā apmeklēsim daudzu izcilu personību kapus un leģendām apvītas vietas, centīsimies saskatīt atšķirības un līdzības dažādu konfesiju kapsētu nodalījumos, aplūkosim būves, kas liecina par kapsētas attīstības posmiem, kā arī pievērsīsim uzmanību dažādu laika periodu raksturīgiem objektiem.

Pastaigas aptuvenais ilgums 1,5 – 2 stundas. Pulcēšanās īsi pirms 11.00 auto stāvlaukumā Zaļās un Kapu lielas stūrī pie ceļa, kas ved uz Veco kapliču. Pastaigas laikā labprāt atbildēsim uz Jums interesējošiem jautājumiem, bet tās beigās uzklausīsim Jūsu viedokļus un ierosinājumus kapsētas kā kompleksa kultūrvēsturiska objekta saglabāšanas jomā. Interesentus aicinām pieteikties iepriekš, rakstot e-pastu uz  jekabpilsmantojums@gmail.com vai zvanot pastaigas vadītājam uz telefona numuru 28822459.

„Biedrības Jēkabpils mantojums” vārdā, biedrības valdes priekšsēdētājs un pastaigas vadītājs, Jānis Zeps.

TOP Komentāri

avatar