Pasniegtas Gada balvas medicīnā 2014

“Gada balvu medicīnā 2014” saņēma:

nominācijā „Gada ārsts”

Aina Braķe, ģimenes ārsts, „Ainas Braķes ģimenes ārsta prakse”, Ērgļu pagasts

nominācijā „Gada zobārsts”

Ilze Brauere, zobārsts, Jelgavas slimnīca

nominācijā „Gada farmaceits”:

Gunita Bole – Melgaile, farmaceits, „Pārgaujas aptieka”, Valmiera

nominācijā „Gada funkcionālais speciālists”:

Raivis Aršauskis, fizioterapeits, „Raivja Aršauska veselības centrs”, Rīga

nominācijā „Gada māsa”

Natālija Spade, ķirurģiskās aprūpes māsa, Liepājas reģionālā slimnīca

nominācijā „Gada vecmāte”

Iveta Žilvinska, vecmāte, Daugavpils reģionālā slimnīca

nominācijā „Gada ārsta palīgs”

Zinaida Leščinska, ārsta palīgs, Feimaņu pagasta feldšeru un vecmāšu punkts

Šogad tika pasniegtas 11 balvas, katrs no nomināciju uzvarētājiem saņēma mākslinieka Armanda Jēkabsona īpaši šim notikumam izstrādātu oriģināldarbu – Dzīvības asnu, kurš simbolizē visvērtīgāko un dārgāko, kas pieder ikvienam no mums – dzīvību un veselību. Pacientiem bija iespējas balsot par gada labāko ārstu, zobārstu, farmaceitu, funkcionālo speciālistu, māsu, vecmāti un ārsta palīgu. Tradicionāli „Gada balva medicīnā” tika pasniegta arī nominācijā „Gada cilvēks medicīnā”, to saņēma profesors Andrejs Ērglis. Pasniedzot prestižo balvu, Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents akadēmiķis Ojārs Spārīts sacīja: „Kapitālismam ir skarba seja, tas šodien noved slimnīcā daudzus cilvēkus vēl spēka gados, bet Andrejs Ērglis, gluži kā Bībeles sižetā, liek šiem cilvēkiem ņemt savu gultu un staigāt.” Kā savulaik Pauls Stradiņš Latvijā ieviesa asins pārliešanu un ķirurģisko onkoloģiju, tā viņa mazdēls Andrejs Ērglis ir attīstījis digitālo angiogrāfiju, angioplastiju, un sirds ārstēšanā Latvija kļuvusi līderi Eiropā.

Par „Gada notikumu medicīnā” aizvadītajā gadā kļuva starptautiskas neatliekamās medicīniskās palīdzības un ārkārtas situāciju medicīnas mācības „Dzīvības cena 2014”. To mērķis bija uzturēt un pilnveidot valsts operatīvo, glābšanas un citu dienestu sadarbību katastrofu seku likvidēšanā.  „Dzīvības cena 2014”, kas norisinājās Daugavpilī, inscinējot  vilciena katastrofu, kurā cietuši  daudzi cilvēki un notikusi ķīmisko vielu noplūde, bija glābšanas dienestu sadarbības paraugstunda, kas apliecināja mūsu augsta līmeņa profesionalitāti, gatavību reaģēt. Mācības pierādīja, ka atbilstošie dienesti spēj sadarboties un palīdzēt nelaimes stundā, radot drošības sajūtu gan sabiedrībai, gan arī pašiem speciālistiem. Saņemot balvu, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Medicīniskās kvalifikācijas un mācību centra vadītāja  Dzintra Jakubaņeca, to vērtēja kā balvu visai lielajai mācību komandai: „Šādas mācības ir ļoti vajadzīgas, jo tikai tā mēs varam paaugstināt savu profesionālo varēšanu. Tomēr cerēsim, ka šīs prasmes būs jāpielieto pēc iespējas retāk un mums būs mazāk lielu katastrofu.”     

Godpilnais „Gada slimnīcas” tituls tika piešķirts Rīgas pilsētas Dzemdību namam,

kur pasauli pirmo reizi ierauga 1/3 Latvijā dzimušo bērnu. Tas ir profesionāli un tehnoloģiski nodrošināts komplekss, kurā ietilpst dažādu izmeklējumu veikšana, jaundzimušo aprūpe, intensīvā terapija un arī ambulatorās konsultācijas.

„Gada balvu par mūža ieguldījumu medicīnā” šogad saņēma Latvijas un Krievijas Zinātņu akadēmiju akadēmiķis, skolotājs, pasaulē pazīstamais traumatologs un ortopēds, Viktors Kalnbērzs un izcilais speciālists, zinātnieks un skolotājs, kura vadībā izglītojusies visa Latvijas endokrinologu paaudze – docents Agnis Štifts. Raksturojot Viktoru Kalnbērzu, Latvijas Ārstu biedrības valdes loceklis profesors Dintars Mozgis sacīja: „Ir ārsti ar zelta rokām, bet dzelzs galvu, ir ārsti ar dzelzs rokām, bet zelta galvu. Kad ārstam ir gan zelta rokas, gan zelta sirds, tad viņa pacienti var būt droši par savu veselību. Tāds ir profesors Viktors Kalnbērzs.” Savukārt docents Agnis Štifts,  saņemot „Gada balvu par mūža ieguldījumu medicīnā”, pateicās saviem pedagogiem un secināja: „Nodzīvojot tik garu un bagātu mūžu, man ir bijusi iespēja mācīties ne tikai no saviem skolotājiem, bet nu jau arī no saviem audzēkņiem.”  

Foto: publicitātes

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
Vārds Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
Vārds
Viesis
Vārds

Kādā sakarā balvu pasniedza ekonomikas ministre? Tāpēc, ka no veselības ministra partijas un šobrīd svarīgi iegūt popularitāti pirms valdības gāšanas!?