Pasaules HOPS dienā aicina bez maksas pārbaudīt plaušu veselību

Trešdiena, 21. novembris visā pasaulē tiek atzīmēta kā HOPS diena – HOPS ir hroniska obstruktīva plaušu slimība, kas ir plaši izplatīta, bet vienlaikus sabiedrībā maz pazīstama. Lai pievērstu uzmanību plaušu veselībai, 21. novembrī plkst.12:00–15:00 HOPS pacientu atbalsta grupa un Latvijas Medicīnas studentu asociācija aicina uz bezmaksas plaušu veselības pārbaudi Rīgas Centrālajā dzelzceļa stacijā.

Latvijā HOPS oficiāli ir diagnosticēts aptuveni 25 tūkstošiem pacientu, taču ārsti pneimonologi vērtē, ka patiesais pacientu skaits varētu būt daudzkārt lielāks – līdz pat 120-150 tūkstoši cilvēku. HOPS ir trešais izplatītākais nāves cēlonis pasaulē, un kopumā ar to sirgst 384 miljoni pacientu.

“HOPS pacienti parasti paši pie ārsta negriežas. Ja mēs ieskicējam tipiskā HOPS pacienta portretu, tas ir vīrietis starp 50 un 60 gadiem, ilgstošs smēķētājs, kurš, fiziskas slodzes gadījumā izjūtot elpas trūkumu, domā, ka tas ir vecuma dēļ. Viņaprāt nav pamata domāt, ka vajag pārbaudīt plaušas. Sūdzības sākas pakāpeniski, nemanot, un visbiežāk tās izskaidro ar kaut ko citu. Tas varētu būt viens no iemesliem, kāpēc Latvijā diagnosticēta tikai apmēram sestā daļa no potenciālajiem HOPS slimniekiem,” stāsta pneimonoloģe Ineta Grīsle.

“Ja pacienti neiet pie ārsta pārbaudīties, mēs ejam pie viņiem!” saka HOPS pacientu atbalsta grupas vadītāja Mārīte Sadauska. “Tādēļ HOPS dienā vēlamies piedāvāt vienkāršus un ātrus bezmaksas testus, lai noteiktu savu plaušu veselības stāvokli. Aicinām ne tikai ceļiniekus, bet arī citus interesentus izmantot iespēju un pāris minūšu laikā noskaidrot savu elpceļu veselības stāvokli Rīgas dzelzceļa stacijā.”

HOPS ir hroniska plaušu slimība, kuras gaitā sašaurinās elpceļi un tiek apgrūtināta elpošana. Neārstēts HOPS laika gaitā noved pie letāla iznākuma – cilvēks vienkārši nosmok. HOPS arī rada ļoti lielu sirds un asinsvadu slimību risku. Savukārt, ja slimība tiek laikus atklāta un pareizi ārstēta, cilvēks var nodzīvot līdz sirmam vecumam.

Informāciju sagatavoja: Mārīte Sadauska

TOP Komentāri

avatar