Pārtikas produktos ierobežos trans-taukskābju daudzumu

Noteikumu projekts izstrādāts atbilstoši valdībā apstiprinātajam Sirds un asinsvadu veselības uzlabošanas rīcības plānam 2013.-2015.gadam, kas paredz arī ierobežot pārtikas produktu ar augstu trans-taukskābju saturu patēriņu un pieejamību sabiedrībā. Tādējādi tiks uzlaboti gan Latvijas iedzīvotāju uztura paradumi, gan sabiedrības veselības rādītāji ilgtermiņā.

Noteikumu projektā paredzēts, ka maksimāli pieļaujamais trans-taukskābju daudzums pārtikas produktos nedrīkstēs pārsniegt 2g uz 100g kopējā tauku daudzuma. Savukārt produktos ar pazeminātu tauku daudzumu, kas ir, piemēram, piena produktu izstrādājumi, kuriem ražošanas procesā tiek pievienoti augu tauki (krējuma, siera izstrādājumi, augu tauku pastas utt.), pieļaujamais trans-tauku daudzums būs vēl mazāks.

Noteikumi attieksies uz visiem pārtikas produktiem, kurus paredzēts laist vai darīt pieejamus Latvijas tirgū – gan Latvijā ražotiem, gan ievestiem no citām valstīm.  Noteikumu projekts vēl jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju.

Noteikumu projektā minētās normas spēkā stāsies 2016.gada 1.janvārī, vienlaikus pārtikas produktus, kuros ir pārsniegts noteiktais trans-taukskābju daudzums, drīkstēs izplatīt tirgū līdz 2018.gada 1.janvārim.

* Noteikumi par maksimāli  pieļaujamo trans-taukskābju daudzumu pārtikas produktos.

** Izstrādātais noteikumu projekts balstīts uz Austrijas normatīvo regulējumu, kur trans-taukskābju ierobežojumi attiecas ne tikai uz pārtikas ražošanā izmantojamām izejvielām – eļļām un taukiem, bet arī uz pašiem pārtikas produktiem, nosakot maksimāli pieļaujamo trans-taukskābju daudzumu. 

TOP Komentāri

avatar