Paradumi, kas kaitē, veicot darījumus ar nekustamo īpašumu

Tam par iemeslu ir gan viņu vājās zināšanas juridiskajos jautājumos, gan izvēle juridiska rakstura jautājumus risināt pašu spēkiem. Proti, gandrīz puse jeb 44% iedzīvotāju nekustamā īpašuma pirkšanas un pārdošanas darījuma līguma tekstu izstrādi veic pašu spēkiem. Savukārt katrs piektais jeb 18% iedzīvotāju darījumos ar nekustamo īpašumu paraksta pretējās darījuma puses sagatavotu līgumu, tādējādi pakļaujot sevi dažādiem juridiskās drošības riskiem, secināts Latvijas Zvērinātu notāru padomes (LZNP) un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktajā aptaujā par iedzīvotāju paradumiem, veicot nekustamo īpašumu darījumus.

Gandrīz divas trešdaļas jeb 63% iedzīvotāju atzīst, ka mēdz parakstīt darījumu līgumus, tos neizlasot, turklāt trešdaļa to dara visai bieži. Paļaujoties uz darījuma partnera godaprātu, kā arī nolūku un sniegtās informācijas patiesumu, Latvijas iedzīvotāji bieži nonāk situācijās, kad pircējs nav informēts, piemēram, par jaunajā mājoklī deklarētiem svešiniekiem, kuri piesaka savas tiesības uz dzīvi īpašumā, vai lieliem komunālo maksājumu parādiem. Tā, piemēram, gandrīz katrs piektais jeb 19% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka paši vai kāds viņu paziņu lokā ir saskāries ar situāciju, ka iegādātajam īpašumam ir komunālo maksājumu parādi. Turpretim 13% respondentu piedzīvojuši gadījumus, kad iegādātajā īpašumā deklarētas svešas personas.

Notāru dienu ietvaros 4. un 5. martā laikā no plkst. 10:00 līdz 16:00 111 birojos Latvijā, kā arī īpaši izveidotā Notāru dienu birojā tirdzniecības parkā Alfa, Rīgā, zvērināti notāri bez maksas konsultēs, kā parūpēties par savu tiesisko drošību, veicot darījumus ar nekustamo īpašumu. Tāpat tiks sniegtas konsultācijas par citiem iedzīvotājus interesējošiem juridiskiem jautājumiem.

 

TOP Komentāri

avatar