Palielinās pabalsta jaundzimušajiem rīdziniekiem saņēmēju skaits

Pērn tika piešķirti 7 183 šādi pabalsti, kas ir par 7% vairāk kā 2013. gadā (6 710 pabalsti). Decembrī jaundzimušā pabalstu saņēma 548 rīdzinieki, bet 2015. gada janvārī – jau 746.

Vienreizējo pabalstu ģimenei sakarā ar bērna piedzimšanu piešķir, lai sniegtu materiālu atbalstu jaundzimušā vajadzību nodrošināšanai. Tiesības saņemt pabalstu ir tiem bērna vecākiem, kuru deklarētā pamata dzīvesvieta ne mazāk kā pēdējos 12 mēnešus pirms bērna piedzimšanas ir Rīga. Pabalsta apmērs ir 150 eiro. Pabalstu piešķir vienam no jaundzimušā vecākiem. Lai saņemtu pabalstu, jaundzimušā vecākiem jāvēršas Rīgas pilsētas izpilddirekcijas Dzimtsarakstu nodaļā un, reģistrējot bērna piedzimšanu, jāuzrāda:

– personu apliecinošu dokumentu,

– ārstniecības iestādes izziņu, kas apliecina bērna dzimšanas faktu.

Ja bērna piedzimšana reģistrēta citā Latvijas pilsētā, pagastā vai ārpus Latvijas, pabalsta pieprasītājam jāvēršas Rīgas Sociālajā dienestā (Baznīcas ielā 19/23, 110. kabinetā darba dienās darba laikā), uzrādot:

– personu apliecinošu dokumentu un bērna dzimšanas apliecību,

– ārpus Latvijas dzimušiem bērniem – dokumentu, kas apliecina bērna piedzimšanas fakta reģistrāciju, un tam pievieno likumā noteiktajā kārtībā apliecinātu tulkojumu valsts valodā.

Pabalsts pieprasāms sešu mēnešu laikā no bērna piedzimšanas dienas. Pabalstu piešķir un izmaksā Rīgas Sociālais dienests mēneša laikā no pabalsta piešķiršanai nepieciešamo dokumentu saņemšanas dienas, ieskaitot to pabalsta pieprasītāja iesniegumā norādītajā kredītiestādes norēķinu kontā. Katra rīdzinieka ģimene, reģistrējot savu jaundzimušo mazuli Rīgas dzimtsarakstu nodaļā, saņem arī grāmatu „Mūsu bērns”, kura ir īpaši izveidota tieši rīdziniekiem ar Rīgas domes priekšsēdētāja N.Ušakova un priekšsēdētāja vietnieka A.Amerika apsveikuma uzrunu titullapā un ir saturiski sagatavota kā mini enciklopēdija – ģimenes dienasgrāmata.  No 2012. gada 1. jūnija grāmatu „Mūsu bērns” ir saņēmušas aptuveni 20 000 jauno rīdzinieku ģimenes.

Kopumā 2014. gadā Latvijā ir reģistrēti  21 532 jaundzimušie (2013. gadā – 20 340), 33% no tiem – rīdzinieki.

Rīgas dome

Foto: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar