Palielinās auto sadursmju ar dzīvniekiem skaits

Visbiežāk sadursmes notiek ar stirnām. Kopumā BALTA apdrošināto automašīnu vadītāji 2013.gadā iesnieguši 660 pieteikumu par sadursmēm ar dzīvniekiem. Visbiežāk automašīnu sadursmes ar meža dzīvniekiem 2013.gadā notikušas aukstajos gada mēnešos – janvārī, oktobrī, novembrī un decembrī. Pēdējo gadu pieredze liecina, ka negadījumu skaits pēc salīdzinoši mierīga gada sākumā februārī un martā atkal varētu pieaugt maijā.

Kā liecina pēdējo trīs gadu statistika, visbiežāk sadursmes ar dzīvniekiem notiek „Volkswagen” markas mašīnām, ko var skaidrot ar šīs auto markas plašo izplatību. Kopš 2010.gada decembra „Volkswagen” markas automašīnas iekļuvušas gandrīz 300 sadursmēs. Otrajā vietā ierindojas „Toyota” markas automašīnas ar 161 sadursmi un trešajā – „Audi” ar 159 šāda veida negadījumiem.

BALTA atlīdzību direktors Ingus Savickis norāda: „Diemžēl automašīnu sadursmju skaits ar dzīvniekiem ir palielinājies. Ja 2011. un 2012.gadā negadījumu skaits pārsniedza 500, tad pērn tie bija jau 660 negadījumi, bet 2014.gadā līdz marta vidum esam reģistrējuši 132 negadījumus, kas liek domāt, ka kopumā līdz gada beigām varētu būt pārsniegts arī pērnā gada negadījumu skaits.”

Ingus Savickis skaidro, ka ne visi dzīvnieki nodara lielus bojājumus auto, taču Latvijā gana bieži sastopamās stirnas un brieži, kas vidēji sver 200 kilogramu, var nodarīt lielus bojājumus. Pārvietojoties ārpus apdzīvotām vietām ar atļauto braukšanas ātrumu 90 kilometri stundā, šāda sadursme var būt letāla ne tikai meža dzīvniekam, bet arī autovadītājam. Tāpat jāpatur prātā, ka nereti sadursmes notiek arī ar iespaidīgākiem dzīvniekiem, piemēram, aļņiem un mežacūkām. Tās automašīnām spēj nodarīt vislielākos bojājumus, taču, par laimi, šādi negadījumi Latvijā notiek retāk.

Pētot ģeogrāfisko izvietojumu, sadursmes ar meža dzīvniekiem kopumā pērn visbiežāk notikušas Latgalē, taču atsevišķu pilsētu ziņā izceļas Rīgas, Ventspils un Daugavpils pilsētu apkārtne. Pērn sadursmes lielākoties notikušas ar stirnām un bukiem – kopā reģistrēti teju 300 negadījumu, tam seko sadursmes ar aļņiem un meža cūkām – 70. Taču automašīnu sadursmes uz ceļiem notiek ne vien ar meža dzīvniekiem, bet arī ar mājdzīvniekiem, pērn BALTA reģistrējusi 70 šāda veida negadījumu, kas ir 10,6% no visa negadījumu apjoma.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar