Padomi veselīgam uzturam sportisku aktivitāšu cienītājiem

ATSAKIES NO TREKNIEM PRODUKTIEM UN PUSFABRIKĀTIEM

Visai izplatīts ir priekšstats, ka veselīgas maltītes pagatavošana prasa ne mazums laika un enerģijas. Tomēr tā nebūt nav. Viens no būtiskākajiem kritērijiem, lai maltīte izdotos ne tikai garda, bet arī veselīga, ir pareiza produktu un sastāvdaļu izvēle. “Pārdomātāk izvēloties produktus, maltīte kļūst veselīgāka. Tā, piemēram, majonēzes vietā salātiem labāk pievienot olīveļļu, baltmaizi labāk aizvietot ar graudu maizi, krējumu ar bezpiedevu jogurtu, bet saldinātus dzērienus lieliski aizvietos minerālūdens, kam pievienots nedaudz augļu sulas vai svaigi augļu gabaliņi. Tāpat iesaku samazināt mākslīgo saldinātāju, cukura, pusfabrikātu un eļļā cepto produktu patēriņu.” skaidro fizioterapeite Anna Krustiņa.

PIRMS SPORTA AKTIVITĀTĒM NEIETURI “SMAGAS” MALTĪTES

Gatavojoties sporta aktivitātēm, sabalansēta ēdienkarte ir īpaši nozīmīga. “Pirms fiziskām aktivitātēm noteikti nevajadzētu uzturā lietot produktus, kas lēni pārstrādājas – piemēram, gaļu vai sēnes. Tā vietā priekšroku dod produktiem, kuru sastāvā ir lēnie ogļhidrāti – rīsiem, makaroniem vai auzu pārslām. Maltīti vēlams ieturēt ne vēlāk kā 1.5 līdz 2 stundas pirms sportošanas,” komentē Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis. Ja tomēr pirms fiziskās slodzes organisms “prasa” papildus enerģiju, ieteicams apēst kādu augli vai riekstus. Taču jāatceras, ka brīdis pirms sacensībām, noteikti nav īstais laiks, lai krasi mainītu ierasto ritmu un eksperimentēt ar jaunām garšām.

VĪRIEŠIEM JĀPAPILDINA ĒDIENKARTE AR JŪRAS VELTĒM UN PIENA PRODUKTIEM, SIEVIETĒM – AUGĻIEM UN DĀRZEŅIEM

Sievietes un vīrieša organisms ir atšķirīgs ne tikai pēc uzbūves, bet arī enerģijas patēriņa. Tā, piemēram, veicot vienādu uzdevumu, vīrietis patērēs vairāk enerģijas. Tas nozīmē, ka arī vīrieša maltītei uzturvērtības ziņā ir jābūt bagātākai. ”Taču tas nebūt nenozīmē milzīgas porcijas vienā ēdienreizē. Tā vietā ir jāpalielina ēdienreižu skaits un maltītes jāietur biežāk – 4 līdz 5 reizes dienā, taču porciju lielums jāsamazina,” skaidro Normunds Baranovskis. Vīriešiem ēdienkartē vairāk jāiekļauj jūras veltes, piena produktus, riekstus un dārzeņus. Savukārt sievietēm jāsamazina ogļhidrātu patēriņš, bet vairāk jāuzņem augļi un dārzeņi. Tomēr jāatceras, ka pārlieku augsts proteīna saturs, kas atrodams, piemēram, piena produktos, olās un vistas gaļā, paātrina kalcija izvadi no organisma. Tas sievietēm paaugstina osteoporozes risku, savukārt vīriešiem veicina nierakmeņu veidošanos. Noteikti nevajadzētu atteikties arī no labajiem taukiem, ko var atrast olīveļļā, riekstos un avokado. Tāpat, lai ikdienā justos labi, kā sievietēm, tā vīriešiem nepieciešams uzņemt daudz šķiedrvielas, ko iespējams atrast auzu pārslās, ziedkāpostos, brokoļos, zirņos, sausmaizītēs vai graudu maizē.

Foto: sievietespasaule.lv

TOP Komentāri

avatar