Padomi, kā pareizi rūpēties par savu zobu veselību

Ikdienas steigā mēs īsti neaizdomājamies par to, cik ļoti būtisku iespaidu uz cilvēka vispārējo veselību atstāj zobu un mutes veselība – pareiza un regulāra mutes higiēna, starpzobu spraugu tīrīšana, individuāli atbilstošu zobu higiēnas preču izvēle.  Šo otrdien, 20. martā, visā pasaulē tiks atzīmēta Starptautiskā Mutes veselības diena, kuras mērķis ir pievērst uzmanību mutes veselības problēmām un veicināt izpratni par zobu higiēnas nozīmīgumu. Uzņēmums Philips, kas ir oficiālais Starptautiskās Mutes veselības dienas partneris, sadarbībā ar Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūta zobārsti Karīnu Kopmani-Račko par godu šai dienai sniedz padomus, kam būtu jāpievērš uzmanība, lai rūpētos par savu zobu un mutes veselību. 

 

Tīri zobus 2 reizes dienā

Zelta likums – lai zobi būtu veseli, tīri zobus 2 reizes dienā, pēc brokastīm un vakarā tieši pirms gulētiešanas, vismaz 2 minūtes un obligāti ar fluorīdus saturošu zobu pastu. Ir svarīgi izmantot pareizu zobu tīrīšanas tehniku un reizi dienā lietot arī zobu diegu vai starpzobu spraugu tīrītāju AirFloss. Pēc tīrīšanas lieka zobu pasta jāizspļauj, taču ieteicams muti neskalot. Vēlams atturēties vai uzturā lietot mazāk cukuru saturošu produktu (saldumus, saldinātus dzērienus), īpaši lipīgus, lēni šķīstošus saldumus – karameles, ledenes, jo šāda konsistence nodrošina ilgāku mutes dobuma attīrīšanās laiku un līdz ar to paaugstina kariesa risku. Jo ilgāk saldā viela atrodas kontaktā ar zobiem, jo bīstamāk.

Noteikti izmanto fluorīdus saturošu zobu pastu

Ilgus gadus ir veidojies absolūti nepamatots mīts, ka fluorīds ir kaitīgs veselībai. Tomēr zinātniski ir pierādīts, ka fluorīdi zobu pastas sastāvā ne tikai ir veselībai droši un nekaitīgi, bet arī fundamentāli nepieciešami kariesa profilaksei. Tāpēc gan pieaugušajiem, gan bērniem ir ieteicams lietot fluorīdus saturošu zobu pastu. Zīmolam nav nozīmes, jāpievērš uzmanība fluorīdu koncentrācijai – pieaugušajiem tai jābūt 1000-1500 ppm, bet bērniem ar koncentrāciju 1000 ppm. Salīdzinoši nesen uzskatīja, ka maziem bērniem paredzētajās zobu pastas koncentrācijai jābūt tikai ap 500 ppm, taču jaunākās vadlīnijas norāda, ka tai jābūt 1000 ppm. Šos ciparus var atrast zobu pastas kārbiņas otrā pusē. Ja zobu pasta fluorīdus nesatur, tā nespēj nodrošināt efektīvu kariesa profilaksi.

Tīri zobus vismaz 2 minūtes

Lai gan vairums cilvēku zina, ka zobus būtu nepieciešams tīrīt vismaz 2 minūtes, taču statistika liecina par pretējo – vairums to nedara. Šīs divas minūtes ir domātas, lai cilvēks varētu pienācīgi iztīrīt visus zobus, efektīvi noņemt aplikumu ikkatrā zoba virsmā visos mutes dobuma rajonos. Lai izpildīt šo rekomendāciju būtu vieglāk, visās Philips Sonicare birstītēs iestrādāts 2 minūšu taimeris, pēc kura zobu birste automātiski izslēgsies.

Maini zobu birsti vai zobu birstes uzgali katrus 3 mēnešus

Zobu birste vai elektriskās zobu birstes uzgaļi ir jāmaina ik pēc 3 mēnešiem, jo sariņi nodilst un samazinās aplikuma noņemšanas efektivitāte. Tomēr arī tajā laikā pievērs uzmanību zobu birstes sariņiem – ja tie mēdz noliekties uz sāniem, tā ir zīme, ka zobu tīrīšanai Tu izmanto pārāk lielu spēku vai arī to lieto pārāk ilgi. Zobu birstes sariņiem nekad nevajadzētu būt izspūrušiem.

 Tīri zobus pareizi

Tīrot zobus, vēlams īpašu uzmanību pievērst smaganu rievai, kur aplikums uzkrājas visvairāk. Zobu birstes sariņus nepieciešams vērst pret smaganu – augšžoklī uz augšu, apakšžoklī uz leju. Tīrīšanai nepieciešams izmantot 45 grādu leņķi. Iespējams, tik precīzus norādījumus ievēro retais, taču nākamreiz, tīrot zobus, padomā, vai ar sariņiem tiec arī nedaudz zem smaganas?

Veseli zobi, smaganas un skaists smaids ir ne tikai veselības jautājums, tas ietekmē pašvērtējumu, dzīves kvalitātes un savstarpējās attiecības, ko apliecina arī pētījumi – cilvēki ar skaistu smaidu atstāj labāku iespaidu uz apkārtējiem, tādējādi palielinot iespēju veidot labākas, ilglaicīgas attiecības.

 Par Starptautisko mutes veselības dienu

Starptautiskā Mutes veselības diena, kuras mērķis ir pievērst uzmanību mutes veselības problēmām un veicināt izpratni par zobu higiēnas nozīmīgumu, tiek atzīmēta katru gadu 20. martā. Šogad Starptautiskās mutes veselības dienas kampaņas sauklis ir “Saki “ā”: Domā mute, domā veselība”, lai rosinātu cilvēkus vilkt paralēles starp zobu un mutes veselību un vispārējo cilvēka veselību.

 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar