Oriģināli veidi, kā atrast darbiniekus klātienē un tiešsaistē

Darbaspēka trūkums skāris jau 60% Latvijas uzņēmumu – šāda ziņa plašsaziņas līdzekļos izskanēja pērnā gada nogalē. Problēma ir aktuāla visā Latvijā, un tiek pielietoti dažādi instrumenti tās risināšanai – gan Rīgā, gan reģionos notiek vakanču gadatirgi, daudzviet tiek rīkotas Karjeras dienas un citi pasākumi, kas palīdzētu darba devējam atrast darbiniekus un otrādi – potenciālajiem darba ņēmējiem atrast darba vietas.

 

Vakanču gadatirgus

Vakanču gadatirgus daudzviet Latvijā kļuvis par tradicionālu pasākumu, kas norisinās vairākus gadus pēc kārtas sadarbībā ar Nodarbinātības valsts aģentūru. Gadatirgū tiekas attiecīgā reģiona uzņēmēji, kuri prezentē tā brīža aktuālās vakances, savukārt potenciālajiem darbiniekiem ir iespēja ne tikai atrast darbu, bet arī rast atbildes uz daudziem ar darbu un profesionālo izaugsmi saistītiem jautājumiem. Šāds darbinieku atlases formāts atļauj veikt pirmās darba intervijas uzreiz pasākuma laikā. Rīgā šādu gadatirgu laikā tiek piedāvātas vairāk nekā 800 vakances.

 

Virtuālās un parastās Karjeras dienas

Karjeras dienas ir potenciālo darbinieku atlases pasākums, kas lieti noder uzņēmumiem, kurus interesē jauniešu piesaiste praksei vai pastāvīgam darbam. Šāda veida pasākumus tradicionāli rīko izglītības iestādes – gan vidusskolas, gan augstākās izglītības iestādes. Pavisam nesen Karjeras dienas norisinājās Biznesa augstskolā Turība, kur jauniešiem bija iespēja klātienē tikties ar potenciālajiem darba devējiem, iemācīties izveidot savu pirmo CV, atrast prakses vietu u.tml. Karjeras dienu formāts ir ļoti lietderīgs tiem uzņēmumiem, kuros darba laiks ir elastīgs un savienojams ar studijām.

Lai gan virkne darba devēju uzsver, ka darbinieku atlasē neiztikt bez personiska kontakta un klātienes tikšanās, popularitāti gūst arī Virtuālās Karjeras dienas, kuras iespējams apmeklēt, neizejot no mājām vai biroja. Šāds formāts ļauj ietaupīt laiku, taču izvēlēto darbinieku tik un tā nāksies aicināt uz darba interviju klātienē.

 

Aizmirst par ģeogrāfiskajām robežām

Vēl viens kreatīvs veids, kā atras darbiniekus, ir aizmirst par ģeogrāfiskajām robežām. Mūsdienu tehnoloģijas ļauj mums komunicēt un sadarboties ar cilvēkiem visā pasaulē – arī darbinieku meklēšana var notikt pēc tāda paša principa, piemēram, tekstu veidotājam reklāmām vai mājas lapām nebūt fiziski nav jāatrodas uzņēmumā vai pat tajā pašā pilsētā.

 

Ačgārnā meklēšana

Ņemot vērā darbinieku trūkumu tik plašā uzņēmumu skaitā, ikvienam darba devējam jārēķinās ar lielu konkurenci, tāpēc virkne ekspertu iesaka rīkoties otrādi – nevis meklēt starp visiem darba meklētājiem, bet precīzi definēt, kāds cilvēks tiek meklēts, tad saprast, kur šādi cilvēki uzturas (gan klātienē, gan tiešsaistē), kādus sociālos tīklus lieto u.tml., un tad izvietot savu darba piedāvājumu tieši tur. Turklāt darba devējiem tiek ieteikts arī komunikācijas valodu pielāgot tam, kāds darbinieks tiek meklēts, piemēram, jauniešus jāuzrunā tajos sociālajos tīklos, kurus viņu apmeklē, vieglā, neformālā valodā.

 

Sadarbība ar asociācijām un biedrībām

Nedrīkst aizmirst par asociācijām, biedrībām un citām nevalstiskajām organizācijām. Gandrīz ikvienai profesijai un nozarei ir profesionālā asociācija, piemēram, žurnālisti, pedagogi, mediķi u.c. Uzņēmējam, kas meklē attiecīgās profesijas darbinieku, noteikti ir vērts sazināties ar nevalstisko organizāciju, iespējams, pat piedalīties tās rīkotajos pasākumos u.tml. Šādu organizāciju vadība lielākoties ir informēta par situāciju nozarē, par reģioniem, kur ir visvairāk attiecīgās profesijas darbinieku, kuri no viņiem ir kvalificētāki u.c., kas palielina uzņēmuma iespējas atrast kvalificētu un motivētu darbinieku.

 

Viss jaunais ir labi aizmirsts vecais

Mūsdienu digitālajā pasaulē nepelnīti aizmirsts veids, kā atrast meklēto, arī darbinieku, ir skrejlapas. Sagatavojiet skrejlapas ar informāciju par vakanci un uzņēmuma kontaktiem un izplatiet to, vadoties pēc vakances specifikas, piemēram, ja meklējat viesmīļus, izplatiet šo informāciju jauniešu pulcēšanās vietās u.tml. Izmantojot šo potenciālo darbinieku uzrunāšanas veidu, galvenais ir parūpēties, lai skrejlapa ir pamanāma, piesaistītu uzmanību un sniegtu gana daudz informācijas, lai potenciālais darbinieks varētu īsumā iepazīties ar vakanci un sazināties ar jums.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar