„Okean Elzy” jauna albuma prezentācija

2013.gadā ukraiņu roka leģendas ierakstīja jaunu albumu „Zeme” un devās lielajā stadionu tūrē pa Ukrainas, Krievijas un Baltkrievijas pilsētām, lai piedāvātu jauno koncertprogrammu. 29.martā „Okean Elzy” uzstāsies koncertzālē „Palladium Riga”.

Visam, ko var teikt par „Okean Elzy”, piestāv apzīmējums sevišķs: sevišķas emocijas, sevišķa enerģija, sevišķa atklātība. „Ja Vakarčuks raksta balādi, tad tādu, lai asaras birst, ja roka himnu – tad tādu, lai saplēstu kreklu un uzlēktu līdz debesīm”, raksta Oļegs Martišins, mūzikas žurnālists. Šī grupa tiek saukta par galveno Ukrainas enerģijas avotu. Viņu bagāžā esošo hītu pietiks tuvākajam gadsimtam, bet „Okean Elzy” nebūtu bijuši slāvu Muse, Blur un Pulp kopā, ja viņi neizlaistu jaunu plati ik pēc diviem gadiem. „Zeme” kļuva par astoto studijas albumu un patiesi – par nacionālā Ukrainas mēroga notikumu.

Albumā ir iekļautas divpadsmit dziesmas, ieskaitot kompozīciju „Stina”, kas ir zināma publikai pēc Svjatoslava Vakarčuka blakus projekta „Brisele”.  Kādas dziesmas momentāni ieaug klausītāja apziņā, citām ir nepieciešams laiks, lai iedzīvotos. Albuma „Zeme” vāks ir nokaisīts ar graudiem. Svjatoslavs Vakarčuks saka: „Šiet ir divpadsmit dažādi graudu veidi, tai skaitā arī kaņepes. Katra sēkla atbilst atsevišķai dziesmai, jo zeme ir vērtīga, galvenokārt, tādēļ, ka tā dod jaunu dzīvi”. Kritiķi albuma „Zeme” mūzikā atrod visu, kas vien ir iespējams: etno novirzi, „okeāna” īpašo maigumu”, pankroku, Austrumu motīvus, „garantēto kamolu kaklā”, visbeidzot „divus Mohito kokteiļus”.    

Līdz 29.marta koncertam Rīgā grupa „Okean Elzy” izmēģinājusi jaunos hītus stadionos un Sporta pilīs 27 Ukrainas pilsētās, turklāt biļetes uz katru koncertu tika pilnībā izpārdotas. No oktobra sāksies lielās tūres otrā daļa.  S.Vakarčuks saka: „Mana attieksme pret ikvienu nodarbošanos savā dzīvē ir tāda, it kā es dzīvotu pēdējo dienu. Esmu tā pieradis. Pret dziesmām, koncertiem – nav svarīgi, vai tas ir Ļvovā, Mukačevā, Odesā, Maskavā vai Ņujorkā”. „Okean Elzy” mūziķi darbojas par visiem 100 procentiem. Tas jūtams arī jaunajās dziesmās, kuru aranžējums ir saglabājis dzīvā koncerta garu. „Okean Elzy” ierakstīja visus instrumentus vienlaicīgi skaņu producenta Kena Nilsona vadībā, kuram tika piešķirtas trīs GRAMMY balvas un kurš strādājis ar pirmajiem grupas Coldplay ierakstiem. Albums „Zeme” tika ierakstīts Beļģijā vienā no Eiropā labākajām skaņu ierakstu studijām – ICP Studios.

Jauna albuma ieraksta laikā grupā notika izmaiņas: kolektīvu pameta Pjotrs Čerņavskis. Viņa vietā atnāca viens no labākajiem Balkānu ģitāristiem Vladimirs Opseņica. Pārējā ziņā „Okean Elzy” viss ir pa vecam: Milošs Jeļičs buras ap taustiņinstrumentiem, Deniss Dudko plēš basģitāras stīgas, Deniss Glinins – galvenais pie bungām, bet grupas vadītājs-vokālists Svjatoslavs Vakarčuks padara fanus vai trakus. Viņš it kā zina, kas mums visiem jādara: pēc kārtas komandē „Striļaj”, „Vstavaj”, „Obijmi”, „Vidpusti” – un vesela cilvēku jūra, pakļaujoties vārdiem, kļūst traka, „Okean Elzy” vien parādoties uz skatuves.   

2013.gadā pēc Ukrainas roka portāla versijas grupa „Okean Elzy” tika nosaukta par labāko Ukrainas roka grupu pēdējo 25 gadu laikā. Katrs viņu koncerts ir patiesas enerģijas apmaiņas seanss divu stundu garumā. Dziesmas no jauna albuma „Zeme” līdz ar veciem grāvējiem būs iespējams dzirdēt 29.martā koncertzālē „Palladium Riga”.

FOTO: Trade Hub Productions

TOP Komentāri

avatar