NVD aicina: Pārbaudi veselību, valsts maksā!

Lai gan ik gadu vairāk kā 300 000 sievietēm tiek izsūtītas uzaicinājuma vēstules veikt bezmaksas krūšu un dzemdes kakla izmeklējumus, atsaucas tikai trešā daļa, tāpēc, lai veicinātu iedzīvotāju izpratni par šo pārbaužu nozīmīgumu un izmeklējumu veikšanas kārtību, NVD jau otro gadu veic informatīvo kampaņu „Pārbaudi veselību, valsts maksā!”, izplatot skaidrojošus informatīvos materiālus.

Sievietēm 25 līdz 70 gadu vecumā valsts reizi trīs gados apmaksā dzemdes kakla vēža profilaktisko pārbaudi, 50 līdz 69 gadu vecumā – reizi divos gados mamogrāfijas izmeklējumu krūts vēža savlaicīgai atklāšanai. Noteiktos vecumos sievietēm uz deklarēto dzīvesvietu tiek izsūtītas uzaicinājuma vēstules minēto pārbaužu veikšanai. Savukārt ikvienam iedzīvotājam vecumā no 50 līdz 74 gadiem reizi gadā tiek apmaksāts zarnu vēža profilaktiskais izmeklējums. Šo testu pacients var veikt mājas apstākļos, iepriekš saņemot testa komplektu pie sava ģimenes ārsta.

Ja vēža savlaicīgas atklāšanas pārbaudes rezultātā pacientam tiek konstatētas izmaiņas, kas varētu liecināt par onkoloģisku saslimšanu, pacients ārpus rindas tiek nosūtīts uz papildu izmeklējumiem un speciālistu konsultācijām, tādējādi nepieciešamības gadījumā nodrošinot savlaicīgu ārstēšanas uzsākšanu.

Lai veicinātu iedzīvotāju līdzdalību, jau otro gadu ģimenes ārstu prakses tiek motivētas sekot līdzi reģistrēto pacientu profilaktisko pārbaužu veikšanai. Praksēm ir pieejama informācija, vai pacientei ir izsūtīta uzaicinājuma vēstule un vai tā ir tikusi izmantota. Ģimenes ārstam  ir nodrošināta iespēja atkārtoti  izsniegt  uzaicinājuma vēstuli, ja tā ir tikusi nozaudēta vai bojāta.

Lai mamogrāfijas izmeklējums būtu pieejams arī sievietēm reģionos, regulāri tiek organizēti īpaši aprīkotu autobusu – mobilo mamogrāfu izbraukumi. Šī gada laikā mobilais mamogrāfs būs devies uz dažādām Latvijas vietām vairāk kā 360 reizes.

Saņemt papildu konsultācijas par uzaicinājuma vēstulēm, ārstniecības iestādēm, kurās veikt izmeklējumu, un mobilā mamogrāfa izbraukumiem var zvanot uz Nacionālā veselības dienesta bezmaksas informatīvo tālruni 80001234 (darba dienās no 8.30 līdz 17.00).

Attēls: publicitātes

TOP Komentāri

avatar