No visiem finanšu ministriem Andris Vilks savā amatā strādā visilgāk

Andris Vilks finanšu ministra amatā darbu sāka 2010.gada 3.novembrī. Tobrīd Latvija bija ekonomiskās krīzes vissmagāk skartajā valsts, tāpēc bija jāiegulda lielas pūles valsts finansiālās situācijas stabilizēšanā un ekonomiskās izaugsmes veicināšanā. Nu jau vairākus gadus Latvija ir starp visstraujāk augošām Eiropas Savienības (ES) ekonomikām.

2011.gadā Starptautiskais Valūtas fonds novērtēja Latvijas veikumu un noslēdza starptautisko aizdevumu programmu, kas bija nepieciešama krīzes pārvarēšanai. Tāpat Latvija pēc vairāku gadu pārtraukuma atgriezās ārējos tirgos, kur kopš tā laika esam emitējuši piecas vērtspapīru emisijas.

Ministra darbu saraksta augšgalā ierindojas arī Latvijai vēsturiskais pagrieziens – pievienošanās eirozonai. Ministra veikums pārliecināja visas ES valstis, ka Latvija no krīzes nomocītas valsts ir attīstījusies ar labiem ekonomiskajiem rādītājiem un ir pilntiesīga un līdzvērtīga eirozonas dalībniece.

Būtiskos sasniegumus ir novērtējušas arī lielākās starptautiskās kredītreitingu aģentūras, kas paceļ valsts reputāciju un vērtību nebijušās virsotnēs.

Ne mazāks pārbaudījums ir valsts budžeta sagatavošanas process. Ministrs budžeta portfeli uz Saeimu ir nesis četras reizes. Pērn tika sastādīts ne tikai nākamā gada, bet arī vidējā termiņa ietvara budžets. Gaidāmo Saeimas vēlēšanu dēļ šogad budžeta veidošana būs īpašs izaicinājums. Ministrs neatlaidīgi mudina pret budžeta veidošanu attiekties pēc iespējas pragmatiskāk, neaizraujoties ar populistiskiem solījumiem un sabiedrības veltu maldināšanu.

Latvijai patlaban ir viens no viszemākajiem budžeta deficītiem, proti, 2013.gadā 1%. Valsts ārējais parāds pērn bija 38,1% no iekšzemes kopprodukta (pēc Māstrihtas kritērijiem budžeta deficītam jābūt zem 3%, savukārt ārējam parādam – zem 60%).

Tāpat ministrs savā darbības laikā aktīvi aizstāv pārliecību par ienākumu nevienlīdzības mazināšanas nepieciešamību, kas pērn rezultējās ar daļu nodokļu samazināšanu, neapliekamā minimuma, kā arī atvieglojumu apmēru palielināšanu.

2012.gadā ministrs tika atzīts par labāko finanšu ministru Eiropas reģionā. Augsto novērtējumu piešķīra starptautiskais biznesa un finanšu izdevums The Banker.

Andris Vilks ir ļoti kompetents un starptautiski atzīts eksperts, kurš ir ar mieru dalīties savās zināšanās, pieredzē un redzējumā arī, atstājot ministra krēslu. Jau ziņots, ka ministrs šoruden nekandidēs Saeimas vēlēšanās un darbu politikā neturpinās.

 

Foto:db.lv

TOP Komentāri

avatar