No saldējuma tirgošanas līdz basketbola aģenta profesijai!

Mūs vienmēr ir iedvesmojuši cilvēku veiksmes stāsti, tie palīdz apzināties un saprast, ka dzīvē viss ir iespējams – citiem paveicas vairāk, citiem mazāk, bet ar vēlēšanos un ieguldītu darbu var paveikt lielas lietas un gūt panākumus. Latvijas basketbola aģentu saimē sevi pieteikušais 25. gadus vecais Biznesa augstskolas Turība absolvents Juris Kalniņš stāsta par to, kā nonācis līdz šādas nozares profesijai, kā arī dalās iespaidos un izsaka savu viedokli par jomas aktualitātēm, konkurenci un problēmām basketbola aģenta ikdienā, ieskicējot savus nākotnes plānus un redzējumu. Profesionāls sports nav iedomājams bez sporta aģentu līdzdalības, kuri sekmē savu klientu jeb profesionālu sportistu darbību un attīstību gan komandu, gan individuālajos sporta veidos, palīdzot veidot dialogu un vadot dažādus procesus starp komandu, klubu vai organizāciju un sportistu.

No saldējuma pārdošanas līdz basketbola aģenta profesijai

Basketbolista karjera beidzās tā īsti nesākoties, dažādu apstākļu dēļ tika veikta nopietna muguras operācija, kurai sekoja garš rehabilitācijas process – cerībā, ka varētu atgriezties basketbola laukumā. Bija jāizdara izvēle – riskēt un mēģināt, vai tomēr nē! Kā prioritāti izvirzīju savu veselību, liekot punktu profesionālajam sportam. Mīlestība pret basketbolu nekur nebija pazudusi, bet vēlējos strādāt ar uzņēmējdarbību saistītā vidē!

Esmu Izmēģinājis sevi dažādos darbos – veikala pārdevējs, bārmenis, taču ļoti ātri sapratu, ka tas nav domāts man. Sekoja trenera karjera, strādāju ar jaunajiem basketbolistiem. Kopā ar draugu Reini paralēli realizējām savu pirmo biznesu – pasākumos tirgojām saldējumu, tas bija interesanti un tika iegūta laba pieredze, taču nolēmām, ka šis bizness jāmet pie malas un jāsāk kas nopietnāks, tāpēc nodibinājām firmu un tirgojām sportam nepieciešamās preces, sākot no inventāra un beidzot ar sporta vitamīniem. Pēdējos divus gadus esmu bijis basketbola kluba „Jēkabpils” direktors un vadījis dažādas organizācijas, bet vienmēr bija sajūta, ka tas nav tas, ko vēlos darīt ilgtermiņā, ka mana vieta un nodarbošanās ir citur!

Noslēdzot basketbolista karjeru, saglabāju kontaktus ar savu basketbola aģentu Raivi Ušacki, mums abiem ir līdzīgs domu gājiens un skatījums par lietām. Raivis deva pašu galveno – iespēju, iespēju piedalīties aģentūras darbā, laika gaitā sapratu, ka man tas patīk, visas iegūtās zināšanas iepriekšējā darba pieredzē, kā arī augstskolā šeit noder. Drīzumā iegūšu arī licenci un oficiāli varēšu saukt sevi par aģentu uz pilnu slodzi!

Ikdiena basketbola aģenta dzīvē

Aģenta darbs ir diezgan neparedzams, pašam jāplāno savs darba grafiks un jāveido darba plāns. Neatņemama aģenta darba sastāvdaļa ir biežie lidojumi ārpus Latvijas. Jāsaprot, kuri pienākumi ir steidzamāki, kuri nē, jāizvērtē prioritātes. Nepareiza plānošana un domāšana var novest pie sliktas darba produktivitātes, kas rezultējas ar neapmierinātiem basketbola klubiem, spēlētājiem un kolēģiem. Ir jābūt gatavam rīkoties un reaģēt, problēmas var uzrasties pēkšņi, šādā darbā nav noteiktu brīvdienu. Tu vari sēdēt mājās, lasīt grāmatu, bet atskan telefona zvans un Tev ir jābrauc, jāzvana, jārisina. Problēmas mēdz būt dažādas: spēlētāju līgumu un finanšu problēmas, tāpat spēlētāju sadzīves problēmas un sniegums laukumā. Galvenais instruments šādā biznesā ir laiks un tā produktīva izmantošana.

Sabiedrībā neiepazīta, taču aizrautīga un dinamiska profesija

Divas galvenās lietas – 100% neatkarība ikdienā un iespēja būt basketbola vidē. Gūstu gandarījumu brīdī, kad redzu, ka mūsu spēlētāji aizvada veiksmīgas spēles un sezonas. Man ir sniegta lieliska iespēja palīdzēt jaunajiem spēlētājiem attīstīties un sasniegt augstus mērķus basketbolā un ne tikai, dažkārt spēju dot viņiem kaut ko no savas pieredzes, palīdzot pavisam ikdienišķās lietās. Liels gandarījums ir redzēt, kā spēlētājs progresē un apzināties, ka esi daļa no viņa panākumiem!

Mērķi un nākotnes perspektīvas

Esmu tikai pašā sākumā, sākums nekur un nekad nav viegls, tas ir tikai loģiski, bet mērķi ir augsti. Sev izvirzu tikai augstākos mērķus, citādāk neredzu jēgu nemaz sākt! Man ir paveicies, ka varu mācīties no Latvijas spēcīgākā basketbola aģenta Raivja Ušacka, varu būt pateicīgs, ka man ir savs mentors. Ik dienu attīstu savas prasmes un gūstu jaunas zināšanas. Mācāmies darot!

Neprofesionalitāte nozarē bojā aģentu reputāciju

Ja pētām šo nozari Latvijas mērogā, jāsaka, ka iespaids par aģentu darbu dažkārt ir negatīvs, vide ir nedaudz sabojāta, jo ir cilvēki, kas basketbola aģentu nozares reputāciju velk uz leju, koncentrējoties uz savu materiālo labumu. Ir tikai nedaudzi aģenti, kuri ir ieguvuši licenci un var sevi saukt par aģentu, kuri tiešām domā un cīnās par saviem spēlētājiem diendienā, kas īstenībā būtu tikai normāla parādība jebkuram aģentam. Taču, diemžēl, praksē ir citādāk. Aģentam savs darbs būtu jāveic godprātīgāk. Svarīgi ir veidot un saglabāt savu reputāciju, lai tavi spēlētāji un viņu klubi būtu apmierināti. Reputāciju iegūt ir ļoti grūti, taču pazaudēt var pavisam ātri. Ar šādu domu arī strādājam, tad viss būs kārtībā!

Latvijas basketbola izlase Pasaules kausā?

Prognozēt vienmēr ir grūti, bet ticu, ka mēs iekļūsim Pasaules kausā! Jaunā kvalifikācijas sistēma nedaudz maina lietu kārtību, ņemot vērā, ka daudzi vadošie izlases spēlētāji netiek uz kvalifikācijas spēlēm, taču tā ir iespēja sevi pierādīt spēlētājiem, kuru loma iepriekš nebija tik augsta. Priecē, ka uz mājas spēlēm redzamas pilnas „Arēna Rīga” tribīnes.

Latvijas basketbola līmenis un nākotnes perspektīvas

Mums ir ļoti labi spēlētāji, par to liecina arī Eiropas čempionāts basketbolā, kurā izcīnījām piekto vietu. Mūsu komanda un spēlētāji uz Eiropas labāko komandu fona izskatījās tiešām lieliski. Ja skatāmies globālā līmenī, salīdzinot Latvijas basketbola līgu līmeni ar citu valstu līgu attīstību, piemēram, Lietuvas, kas mums ir ļoti tuvu, tad jāsaka, ka šajā ziņā mēs vēl diezgan atpaliekam, organizētība un komandu budžeti mūsu kaimiņvalstī ir līmeni augstāk. Šosezon Latvijas basketbola līga apvienojās ar Igaunijas basketbola līgu – tas ir labs sākums progresam. Basketbola savienība dara labu darbu, bet ir jāturpina strādāt un progresēt.

Autors: Topošais basketbola aģents, Biznesa augstskolas Turība absolvents Juris Kalniņš

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar