NMP dienesta mediķi: atceries par drošību, izmantojot pirotehniku

Petardes bija sprāgušas rokās, iesprāgušas sejā. Cietušie bija ne tikai tie, kas darbojās ar pirotehniku, bet arī kas stāvēja netālu. Kāda sieviete guva nopietnas traumas, kad petarde bijusi nepareizi novietota – pret cilvēkiem. Traumas bija, sākot ar dzirdes traucējumiem, sejas apdegumiem, plēstām brūcēm pirkstos, līdz smagiem sejas savainojumiem ar kaulu lūzumiem, acu traumām ar redzes traucējumiem. Tāpat bija traumatiskas pirkstu amputācijas, kājas trauma ar lūzumu u.c. nopietnas traumas, kas var atstāt paliekošas sekas uz turpmāko dzīvi.

NMP dienesta mediķu padomi, domājot par pirotehnikas iegādi:

• Ja iegādājies pirotehniku, tad tikai veikalos, kur to atļauts pārdot. Nekad neiegādājies pirotehniku “no rokas” – tā var būt nekvalitatīva un nedroša. Nemēģini pirotehniku izgatavot pats.

• Vienmēr rūpīgi iepazīsties ar pirotehnikas lietošanas instrukciju.

• Raugies, lai pirotehnikas izstrādājumi nenonāk nepilngadīgo rokās. Stāsti bērniem par to, cik nopietnas sekas var būt, ja, lietojot pirotehniku, netiek ievērota pievienotā pamācība un drošības noteikumi.

• Ja kādu raķeti neizdodas “iedarbināt”, nedrīkst to palaist vēlreiz.

• Pirotehniku nekādā gadījumā nedrīkst vērst pret sevi vai apkārtējiem. Atceries: raķete var ievainot ne tikai tuvumā esošos, bet arī ielidot māju logos, balkonos un malkas šķūņos un traumēt cilvēkus.

Vairāk par drošu pirotehnikas lietošanu informāciju var iegūt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta mājas lapā www.vugd.gov.lv

Kur saņemt palīdzību svētku laikā:

Neatliekamos gadījumos, kad veselības dēļ apdraudēta dzīvība, zvani 113. Citos gadījumos vērsies tuvākajā ārstniecības iestādē vai mediķu padomu brīvdienās un svētku dienās visu diennakti vari saņemt, zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001. Elektroniskai sarakstei ar Ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa mediķiem e-pasts: medkonsultacija@gmail.com vai izmanto Skype (lietotājvārds medkonsultācija).

TOP Komentāri

avatar