Nezaudējiet modrību pavasarī – garnadži nesmādē pat radiatorus

Šī gada pirmajā ceturksnī izmaksātais atlīdzību apjoms par zādzībām nekustamajos īpašumos, salīdzinot ar to pašu laika periodu pērn, pieaudzis par 73%, liecina apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) dati. Savukārt pieteikto atlīdzību statistika par zādzībām no mājokļiem pēdējos gados norāda – pavasarī rūpēs par savu īpašumu nereti kļūstam izklaidīgāki.

“Pavasara siltās dienas, kuras bieži izvēlamies baudīt ārpus pilsētas pie dabas, diemžēl aktīvi izmanto arī garnadži. Ne visos nekustamā īpašuma apzagšanas gadījumos lielākie zaudējumi apdrošinātajam tiek nodarīti, nozogot tam piederošo mantu. Bieži ielaušanās vai tā mēģinājuma rezultātā nopietnākie postījumi finansiālā izteiksmē tiek nodarīti pašam dzīvoklim vai privātmājai – ārdurvis tiek uzlauztas tā, ka pēcāk jāmaina ne tikai slēdzene vai vērtne, bet viss durvju bloks, tiek bojāti logi, gan veicot urbumus tajos, gan sabojājot stikla paketes un vērtnes daļu. Tāpat zādzības procesā tiek nodarīti postījumi grīdas klājumiem, kāpnēm, sienām, mēbelēm un pat santehnikai,” pieteikto atlīdzību gadījumus komentē Līva Bogdanova, norādot, ka nopietnus šķēršļus iekļūšanai īpašumā profesionāliem zagļiem nespēj sagādāt ne ārdurvju kods vai aizslēgta kāpņu telpa, ne arī stiklots balkons.

Pēdējo gadu laikā lielākā izmaksātā atlīdzība par zādzību īpašumā sasniedz 136 tūkstošus eiro. Savukārt otra lielākā summa, kas izmaksāta par zagļu nodarītiem zaudējumiem, ir 92 tūkstošu eiro apmērā. Abos gadījumos zādzības notikušas no privātmājām blīvi apdzīvotās teritorijās.

Dati liecina, ka, ielaužoties mājokļos, zagļi paņem ne tikai dārgas, bet arī praktiskas lietas, piemēram, putekļsūcējus, tējkannas, elektriskos radiatorus. Reģistrētas arī sienas plauktu, binokļa un alkohola zādzības. Tāpat tiek zagti zīmolu apģērbi, apavi un aksesuāri. Iecienīta ir ne tikai dzīvojamo telpu, bet arī pagrabu, garāžu, saimniecības ēku un dažādu pieliekamo pārmeklēšana, līdzi paņemot gan sporta inventāru, gan zāles pļāvējus, zāģus un citu vērtīgu tehniku, gan vienkāršus darba rīkus, piemēram, āmurus un grābekļus.

“Raugoties uz īpašuma apdrošināšanas tendencēm kopumā, redzam, ka ar katru gadu Latvijas iedzīvotāju izpratne par apdrošināšanas pakalpojumiem un to nepieciešamību savas finanšu stabilitātes nodrošināšanai uzlabojas. Cilvēki vēlas sevi pasargāt ne tikai no lieliem zaudējumiem, kādi rodas, piemēram, uguns nelaimē, bet novērtē arī finansiālu drošību mazākās ķibelēs, piemēram, gadījumos, kad apgāzies trauku skapis, bērnu sasists TV vai no auto salona nozagta somiņa. Gandrīz nemaz vairs nesaskaramies ar klientiem, kuri uzskata, ka apdrošināšana ir nepieciešama tikai „ķeksim”, lai izpildītu hipotekārā kredīta formalitātes. Vienlaikus jāatzīst, ka rūpēs par savu īpašumu aizvien vēl krietni atpaliekam no vidējiem rādītājiem Eiropā,” norāda L.Bogdanova.

Saskaņā ar Valsts policijas datiem šogad pirmajā ceturksnī Latvijā kopumā reģistrēti 818 zādzību gadījumi, no kuriem 82% bijuši dzīvokļos, bet 18% – privātmājās. Salīdzinot ar pērnā gada identisku periodu, zādzību skaits par 12% palielinājies tieši dzīvokļos.

L.Bogdanova arī norāda, ka sabiedrībā valda maldīgs priekšstats par mājokļa apdrošināšanas dārdzību. Piemēram, vidēja izmēra divistabu dzīvoklim daudzstāvu ēkā apdrošināšanas polise izmaksā vien ap 60 eiro gadā, turklāt maksājumus iespējams dalīt pa mēnešiem.

Apdrošinātāji un Valsts policija aicina iedzīvotājus rūpēties gan par savu, gan īpašuma drošību un atgādina:

  • Mājokļa ārdurvīm vienmēr jābūt aizslēgtām. Arī tad, ja atrodaties mājās vai atstājat mājokli uz īsu brīdi.
  • Atstājot mājokli, jāpārliecinās, lai somas, maki, telefoni, dzīvokļa atslēgas un citas vērtīgas mantas nav atstātas labi redzamās un viegli pieejamās vietās, tai skaitā tuvu ārdurvīm un logiem.
  • Diennakts tumšajā laikā vēlams aizvērt aizkarus, lai zagļi nevarētu pētīt mājinieku paradumus un īpašumā esošās vērtīgās lietas.
  • Privātmājām un pirmā stāva dzīvokļiem zemākā stāva logus ieteicams aprīkot ar logu sargiem vai blokatoriem.
  • Durvis un slēdzenes mājoklim ieteicams izvēlēties ar paaugstinātu drošības pakāpi. Tāpat noderīgi būtu ievietot mājoklī dubultas aizslēdzamās durvis, jo īpaši dzīvokļiem.
  • Jāatceras nekad neatstāt atslēgu durvju slēdzenē, bet atslēgu nozaudēšanas gadījumā slēdzene ir nekavējoties jānomaina.
  • Privātmāju īpašnieki aicināti parūpēties gan par sava mājokļa drošību, gan pievērst uzmanību tam, kas notiek kaimiņa sētā.
  • Zādzības konstatēšanas gadījumā nekavējoties jāziņo policijai, zvanot pa diennakts tālruņa numuru 110!

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar