NEPLP ierobežo “Rossija RTR” retranslāciju Latvijā

Pārbaudot Latvijas teritorijā retranslētās programmas “Rossija RTR” ierakstus no 2014. gada 2.marta līdz 2014. gada 17.martam, NEPLP konstatēja, ka programmas “Rossija RTR” ziņu u. c. raidījumos ir ietverta informācija, kas pārkāpj Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma (EPLL) 26. panta 3. un 4. punktu.

Drošības policija 2014. gada 1.aprīļa vēstulē sniedza NEPLP savu vērtējumu par programmas “Rossija RTR” ziņu u. c. raidījumu sižetiem. Vēstulē norādīts, ka, noskatoties programmas “Rossija RTR” ziņu sižetus, var konstatēt, ka notikumi tajos atspoguļoti ļoti tendenciozi un tiek interpretēti atbilstoši Krievijas Federācijas ārpolitikas pamatnostādnēm, attaisnojot pret suverēnu valsti vērstu militāru agresiju, kuru ir nosodījušas lielākā daļa pasaules demokrātisko valstu.

Profesore, Dr. phil. Daina Teters 2014. gada 2.aprīlī sniegusi atzinumu par programmas “Rossija RTR” ziņu u. c. raidījumos fiksēto valodas un domāšanas stratēģiju analīzi. Atzinumā norādīts, ka elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos, it īpaši propagandas raidījumos nereti tiek izmantots noteikts valodisko un nevalodisko zīmju sintaktiskais (zīmes un to salikuma tehnikas), semantiskais (nozīmju veidošanas) un pragmatiskais (uztveres programmēšanas) noformējums. Citiem vārdiem sakot, tajos izdevīgi lietot agrāk iemācītas attēlojumstruktūras vai ieprogrammētas asociācijas, lai ar to palīdzību kārtotu vēlamo realitātes ainu.

Atbilstoši EPLL 26. panta 3. un 4. punktam elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmās un raidījumos nedrīkst ietvert:

• mudinājumu uz naida kurināšanu vai aicinājumu diskriminēt kādu personu vai personu grupu dzimuma, rases vai etniskās izcelsmes, valstspiederības, reliģiskās piederības vai pārliecības, invaliditātes, vecuma vai citu apstākļu dēļ;

• aicinājumu uz karu vai militāra konflikta izraisīšanu.

Reaģējot uz šo ziņu, Lattelecom paziņoja, ka respektēs un pildīs Nacionālā Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) lēmumu. Lattelecom televīzijas klientiem piedāvās aizstāt šo kanālu ar līdzvērtīgu TV kanālu.

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
:) Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
:)
Viesis
:)

Vismaz beidzot sāk ierobežot Krievijas melīgo propogandu!