Nelegāli ievestā alkohola patēriņš samazinās

VID veiktie aprēķini, kas balstīti uz Latvijas un ārvalstu ekspertu pētījumiem par kopējo alkohola patēriņu valstī un nelegālā tirgus īpatsvaru, tai skaitā Pasaules veselības organizācijas izdarītajiem aprēķiniem, kuru pamatā ir daudzpusīgu aptauju, iedzīvotāju pirktspējas un alkohola pieejamības rādītāji, rāda, ka nelegālā alkohola tirgus vērtējums varētu būt robežās no 8% – 9%. Apkopojot dažādu ekspertu un pētījumu datus VID ir vērtējis legālā un nelegālā alkohola tirgus tendences un to ietekmi uz budžeta ieņēmumiem, un VID aplēses liecina par legālā tirgus pieaugumu; un kopsakarā ar iedzīvotāju skaita samazināšanos un citām tendencēm alkohola lietošanas jomā (lietošanas biežumu, alkohola veidu), secināts, ka nelegālā tirgus īpatsvars samazinās.

Jāatzīmē, ka patlaban Latvijā neviena iestāde neiegūst un neapkopo datus par kopējo alkohola patēriņu valstī, kas varētu būt objektīvs priekšnoteikums nelegālās tirgus daļas noteikšanai. Rādītāji, kurus var izmantot kopējā patēriņa aprēķinam tiek apzināti vienu reizi četros gados un attiecīgu pētījumu veic Slimību profilakses centra speciālisti.

Tiesībaizsardzības iestāžu Rīcības plāna, lai aktivizētu cīņu pret akcīzes preču nelikumīgu apriti Latvijā (TAI Rīcības plāns), kura īstenošanā ir iesaistīti vairāku tiesību aizsardzības iestāžu, tostarp VID, Valsts policijas un Valsts robežsardzes, kompetentās struktūrvienības, ietvaros tiesībaizsardzības iestādes apkopo un analizē visdažādāko akcīzes preču nelikumīgās aprites specifiku raksturojošu informāciju. Darba rezultāti un tendences liecina, ka nelegālajā alkohola tirgū ir palielinājies Latvijā ražotā spirta un alkohola īpatsvars pret to, kas ievests kontrabandas ceļā no trešajām valstīm. Valsts policijas apkopotā informācija rāda, ka 94% no nelikumīgās aprites izņemtā alkohola daudzuma līdzīgās daļās veido spirts un pašdarinātais alkohols, tostarp kandža un brāga.

VID Muitas policijas pārvalde gan patstāvīgi, gan sadarbībā ar Valsts policiju pēdējā laikā ir aizturējusi vairākas apjomīgas spirta kravas. Pašreiz tiek pārbaudīta šī spirta izcelsme un tā iespējamā saistība ar Latvijas spirta ražotnēm.

Pēdējo trīs gadu laikā valsts tiesībaizsardzības iestāžu izņemtā alkohola daudzums nepārtraukti pieaug. 2015.gada 11 mēnešos no nelikumīgas aprites ir izņemti 125,3 tūkstoši litru nelikumīga alkohola, kas ir par 25% vairāk, nekā tādā pašā laika periodā 2013.gadā.

Atgādinām, ka akcīzes nodokļa likmes alkoholiskiem dzērieniem (vīnam, raudzētiem dzērieniem ar absolūtā spirta saturu virs 6 tilpumprocentiem (ieskaitot), starpproduktiem, pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem, alum) paaugstinās no 2016.gada 1.marta.

Foto: ilustratīvs

TOP Komentāri

avatar