Nelegālas datorprogrammas ik gadu nodara miljardiem dolāru lielus zaudējumus

Pētījums atklāj, ka uzņēmumi visā pasaulē 2014. gadā iztērēs ap 127 miljardiem ASV dolāru nelegālo programmu izraisīto datoru drošības un darbības problēmu risināšanai un vēl ap 364 miljardiem informācijas noplūdes un datu pazušanas seku novēršanai. Arī patērētājiem pirātiskās programmas nodarīs ievērojamus finansiālus zaudējumus — šī gada laikā individuālie lietotāji iztērēs ap 25 miljardiem ASV dolāru datoru labošanai, kuri inficēti ar vīrusiem no nelegālas programmatūras.

Pētījums “Saikne starp pirātiskajām datorprogrammām un kiberdrošības pārkāpumiem”, kuru šogad veica tehnoloģiju tirgus izpētes uzņēmums IDC kopā ar Singapūras universitāti, atklāj, ka datoru lietotāji kā būtiskākos inficēto programmu radītos draudus norāda iespējamo datu zudumu, ko atzīmē 60 % respondentu, neatļautu piekļuvi finanšu pārskaitījumiem internetā (51 %) un e-pastu, sociālo tīklu un internetbanku paroļu iespējamo zādzību (50 %). Par spīti bažām, 43 % respondentu atzina, ka neveic programmatūras atjauninājumus, un tas padara viņu datorus vieglāk ievainojamus kibernoziedzinieku uzbrukumiem.

Pētījuma rezultāti rāda, ka 27 % uzņēmumu darbinieku ir patvaļīgi uzstādījuši programmas darba datoros, tā rezultātā vidēji katra piektā programma kompāniju datoros ir nelegāla. 75 % IT nodaļu vadītāju norāda, ka šīs darbinieku patvaļīgi uzstādītās programmas rada drošības un darbības draudus visam uzņēmumam. No kopā 491 miljarda dolāru, kas 2014. gadā tiks iztērēti šo problēmu novēršanai, divas trešdaļas būs kibernoziedzinieku apzināti radīti zaudējumi, kuru mērķis, izplatot inficētas pirātiskās programmas, ir personiskā labuma gūšana no informācijas zādzības.

Apkopojot valsts iestāžu darbinieku atbildes, lielākās nelegālo datorprogrammu lietošanas radītās bažas ir iespējamā komercinformācijas noplūde, ko atzīmē 59 % respondentu, neautorizēta pieeja konfidenciālai informācijai (55 %) un kibernoziedzinieku uzbrukuma draudi nozīmīgai IT sistēmu infrastruktūrai. Ir aprēķināts, ka valsts iestādes varētu ciest zaudējumus, kas pārsniedz pat 50 miljardu ASV dolāru, lai novērstu pirātisko programmu saturošo vīrusu radīto kaitējumu.

Pētījumā kopā aptaujāti 1700 gala lietotāju un uzņēmumu, un valsts iestāžu IT administratoru 14 valstīs, kā arī padziļināti izpētīti 203 lietoti datori no 11 valstīm, kurus pētījuma autori iegādājušies no to īpašniekiem. Veicot izpēti, atklājies, ka 61 % datoru bijis inficēts ar kādu kaitniecisku programmatūru.

Pētījums tiek prezentēts starptautiskās Microsoft “Play It Safe” dienas ietvaros, kura tiek organizēta, lai vērstu uzmanību uz pirātisku datorprogrammu izplatību un datoru drošības un darbības riskiem, kas ir tieši saistīti ar nelikumīgu programmu izmantošanu. Microsoft aicina datoru lietotājus “rīkoties droši” un pirms datorprogrammas iegādes un uzstādīšanas uzdot jautājumus pārdevējiem, izpētīt iepakojumu vai, pērkot internetā, izvairīties no aizdomīgām mājas lapām un uzmanīties no pārlieku izdevīgiem piedāvājumiem.

“Gadu gaitā “Play It Safe” diena ir attīstījusies, un tajā ne tikai informējam par pretlikumīgu datorprogrammu pavairošanu, pārdošanu un to radītajiem draudiem datora drošībai, bet arī vēršam lietotāju uzmanību uz sekām, kas var rasties, piemēram, kibernoziedzinieku uzbrukuma gadījumā, kuri, izmantojot pirātiskās programmas, iegūst piekļuvi lietotāju datoriem,” projekta mērķus skaidro Ēriks Eglītis, Microsoft Latvia vadītājs. “Cenšoties ietaupīt un uzstādot nelikumīgu programmu, vēlāk nākas saskarties ar tādām problēmām kā datu pazušana un dažādi drošības riski, kas rada vēl lielākas izmaksas. Jārēķinās arī ar iespējamu datora remontu,” stāsta Ē. Eglītis.

Microsoft Latvia

Attēls: community.xat.com

TOP Komentāri

avatar