Neauglības ārstēšana reģionos: izbraukuma konsultāciju izaicinājumi

Neauglība ir diagnoze, kas var skart ikvienu pāri. Par laimi, Latvijā ir pieejama pasaules līmeņa neauglības ārstēšana, izmantojot vismodernākās tehnoloģijas un augstas precizitātes aparatūru. Taču šī iespēja rokas stiepiena attālumā ir pieejama vien galvaspilsētas iedzīvotājiem. Lai veicinātu pakalpojuma pieejamību, vairāku klīniku personāls regulāri veic izbraukuma konsultācijas citās pilsētās. Par to, ko gaidīt no šādām konsultācijām, Neauglības ārstēšanas kampaņas ietvaros izstāstīs Klīnikas EGV ginekoloģe un reproduktoloģe Gunta Grīnberga.

Neauglība — jutīgs temats

Lai gan jomas speciālisti no visa spēka cīnās ar aizspriedumiem un stereotipiem par pāru neauglību, šis temats joprojām tiek uzskatīts par sensitīvu — tādu, ko pāris vēlas iztirzāt tikai ar pašiem tuvākajiem cilvēkiem. „Savā praksē novēroju, ka pāri no reģioniem dažkārt nevēlas iet ar šo problēmu pie saviem ginekologiem, urologiem vai andrologiem, jo mazpilsētās bieži vien darbojas princips „visi cits citu pazīst”. Protams, ārsts neizpauž personas datus un diagnozes, taču bažas rada jau tas, ka tevi pamanīs rindā pie speciālista,” novērojumos dalās ārste Grīnberga. Tieši tāpēc izbraukuma konsultācijās ir vērtīgi izstāstīt par iespējām ārstēties Rīgā: pieeja ikvienam pacientam ir individuāla, taču var neuztraukties par to, ka paziņas vēro katru tavu soli.

Aiztaupa laiku un finanses

„Izbraukuma konsultācijas notiek regulāri, un ārstniecības iestāžu speciālisti mēdz doties uz dažādām vietām Latvijā. Es kopā ar Klīniku EGV biju devusies izbraukumos uz Liepāju, Ventspili, Talsiem, Valmieru, Rēzekni, Daugavpili un Gulbeni. Visvairāk konsultācijas iecienījuši pāri no Daugavpils un Valmieras,” stāsta reproduktoloģe. Individuālās pieņemšanas laikā ārsts atbild uz visiem jautājumiem, veic ginekoloģisko ultrasonogrāfiju un, ja nepieciešams, ņem analīzes papildu diagnostikai. „Izbraukuma konsultāciju primārais mērķis ir aiztaupīt vairākus braucienus uz galvaspilsētu. Pirmkārt, pāris iepazīstas ar ārstu un saprot, vai viņiem veidojas labs kontakts. Ja tas nenotiek, var pagaidīt nākamo reģionālo konsultāciju ar citu speciālistu. Otrkārt, speciālists iespēju robežās paņem nepieciešamās analīzes un izstāsta, kādas pārbaudes var veikt pie sava ārstējošā ārsta, kas atkal aiztaupa pacientiem laiku un finanses. Treškārt, reproduktologs pastāsta par iespējamiem ārstēšanas veidiem un izstāsta par procedūrām, ko būs nepieciešams veikt klīnikā,” atklāj Gunta Grīnberga.

Ja bērns nav pieteicies gada laikā…

Taujāta, kā noteikt īsto brīdi konsultācijas nepieciešamībai, ārste norāda: neauglība tiek diagnosticēta, ja pāris pēc gada aktīvas dzimumdzīves nespēj ieņemt bērniņu — šo faktu būtu nepieciešams uztvert kā signālu reproduktologa padoma meklēšanai. Ja topošajiem vecākiem ir vairāk par 35 gadiem, palīdzību vajadzētu meklēt agrāk, jo šajā vecumā strauji krītas auglība un būtu vēlams uzsākt medicīnisko apaugļošanu pēc iespējas drīz. Taču uz konsultācijām var nākt arī pirms bērna plānošanas un izrunāt visus interesējošos jautājumus, kā arī iemācīties koriģēt savu dzīvesveidu, lai bērniņš piedzimtu pēc iespējas veselāks.

TOP Komentāri

avatar