Naktspatversmes Rīgā darbojas visu diennakti

Janvāra sākumā vidēji dienā patversmēs uzturējās 740 cilvēki, kas ir par 10,8% mazāk nekā attiecīgajā laika periodā 2014.gadā, kad patversmēs uzturējās 830 cilvēki.

 

Aicinām līdzcilvēkus aukstajā laikā nelietot alkoholu un apreibinošas vielas, kā arī novērtēt zemās gaisa temperatūras ietekmi uz cilvēka fizisko stāvokli, un ģērbties atbilstoši laika apstākļiem. Cilvēkus, kas palikuši bez pajumtes, lūdzam izmantot zupas virtuves pakalpojumus siltā ēdiena saņemšanai, un iespēju uzturēties bezmaksas naktsmītnēs. Lūdzam iedzīvotājus būt atsaucīgiem un nepaiet vienaldzīgi garām cilvēkam, kurš nonācis bezpalīdzīgā stāvoklī, jo palīdzība ir viena zvana attālumā: piezvanot pa ārkārtas situāciju tālruni 112 vai policijai pa tālruni 110, neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam 113.

 

Rīgā darbojas septiņas patversmes/naktspatversmes, kurās ir nodrošināta 753 vietas, kuras līdzfinansē Rīgas dome, bet nepieciešamības gadījumā vietu skaitu var palielināt līdz 933. Patversmes darbojas visu diennakti, ja gaisa temperatūra pazeminās zem -10 ºC.

 

Nakts patversmes vīriešiem un sievietēm:

• SIA „V.E.L.G.” nakts patversme (Kurzemes rajonā, Bolderājā, Esplanādes ielā 1);

• Biedrības „Latvijas Sarkanais Krusts” nakts patversme (Latgales priekšpilsētā Gaiziņa ielā 7).

 

Nakts patversmes sievietēm:

• Rīgas patversmes sieviešu nodaļa (Latgales priekšpilsētā Bārddziņu ielā 2);

• Biedrības „PINS” nakts patversme (Ziemeļu rajonā Tvaika ielā 2, korpuss 12).

 

Nakts patversmes vīriešiem:

• Rīgas patversmes vīriešu nodaļa (Latgales priekšpilsētā Maskavas ielā 208);

• Nakts patversme „Zilais Krusts” (Latgales priekšpilsētā Mazjumpravas ielā 8). Patversmes pakalpojumu var saņemt vīrieši (10 vietas) ar kustību traucējumiem (pārvietojas riteņkrēslā), patversmē neuzņem cilvēkus alkohola reibumā!

• SIA „V.E.L.G.” naktspatversme (Zemgales priekšpilsētā Kartupeļu ielā 8).

 

Līdz diviem mēnešiem gadā persona naktspatversmēs var uzturēties bez maksas. Ja persona naktspatversmē uzturas ilgāk par diviem mēnešiem un tai nav noteikts trūcīgās personas statuss, persona veic daļēju maksu (līdzdalības maksājumu) par naktspatversmes pakalpojumu 0.64 eiro dienā. Rīgas patversmes nodrošina: gultasvietu; vakariņas, sanitāri higiēniskos pakalpojumus; personisko mantu dezinfekciju, glabāšanu; medicīnisko palīdzību; personas drošību; sociālā darbinieka konsultācijas katru darba dienu no plkst.9 līdz 21.

 

Rīgas patversmes Dienas centrā bezpajumtniekiem un maznodrošinātiem iedzīvotājiem Katoļu ielā 57, 6.janvārī uzturējās 102 cilvēki. Dienas centrā iespējams saņemt: sociālā darba speciālistu un psihologa pakalpojumus; ģimenes ārsta pakalpojumus primārās veselības aprūpes līmenī; dušas, dezinfekcijas un veļas mazgāšanas pakalpojumus. Dienas centra darba laiks katru dienu (arī brīvdienās un svētku dienās) no plkst.9. līdz 17. Dienas centrs ir pieejams arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Dienas centrā darbojas noliktavas-humānās palīdzības punkts. Atsevišķā telpā var skatīties televīzijas pārraides, kā arī piedalīties tematiskajās nodarbībās. Ar Rīgas Centrālās bibliotēkas atbalstu darbojas grāmatu izsniegšanas punkts, kā arī ir nodrošināta interneta pieeja.

 

Rīgas patversmes Mobilās brigādes darba laiks ir pagarināts, ja pēc Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sniegtās informācijas plkst.8 āra gaisa temperatūra ir zemāka par -10 ºC vai ja āra gaisa temperatūra ir zemāka par 0 ºC un vēja ātrums ir lielāks par 10 m/s. Mobilā brigāde strādā pirmdienās, trešdienā un piektdienās no plkst.9 līdz 17, otrdienās, ceturtdienās no plkst.11 līdz 19, kā arī sestdienās no plkst.9 līdz 17.

 

Iedzīvotāji aicināti ziņot Mobilajai brigādei par bezpajumtnieku pulcēšanās vietām, tādējādi palīdzot Mobilajai brigādei nodrošināt cilvēkiem, kuri palikuši bez pajumtes nepieciešamo palīdzību, informāciju un nokļūšanu patversmē. Atgādinām un lūdzam rīdziniekiem nebūt vienaldzīgiem un, ja viņu redzeslokā nonāk cilvēki, kura uzturas dienas un nakts laikā dzīvošanai nepiemērotos apstākļos, t.i., uz ielas, dārza būdās, šķūnīšos, pamestās ēkās vai citās vietās, informēt Rīgas patversmes Mobilo brigādi ielu sociālajam darbam ar bezpajumtniekiem pa tālruni 27023550.

Decembrī Mobilā brigāde 1206 reizes sniedza konsultācijas cilvēkiem bez pajumtes, saņēmusi 1039 zvanus no rīdziniekiem, un nogādājusi uz patversmi vai slimnīcu 736 cilvēkus.

 

Rīgā darbojas četras zupas virtuves, kuras Rīgas dome līdzfinansē  līdz 650 porcijām dienā:

•      Āgenskalna tirgus rajonā skvērā starp Mazo Nometņu ielu un Zeļļu ielu, strādā darba dienās no plkst.12 līdz 13.

•      Kr. Barona iela 56, strādā katru dienu, izņemot svētdienas no plkst.9 līdz 11.

•      Kr. Barona iela 126, strādā katru dienu no plkst.12 līdz 13.

•      Laktas iela 8 k.1, strādā darba dienās no plkst.9 līdz 11.

 

Saņemot zupas virtuves pakalpojumus, nav nepieciešams uzrādīt dokumentus. Ēdienu var baudīt uz vietas, vai ņemt līdzi savos traukos.

 

Rīdzinieki aicināti ziedot siltos apģērbus, cimdus, apavus, siltas zeķes, segas, kas būtu labā stāvoklī, kuras var nodot Rīgas patversmē – Maskavas ielā 208 un Katoļu ielā 57 to darba laikā.

 

TOP Komentāri

avatar