Nāk klajā grāmata par aktrisi Ilzi Vazdiku

     “Nāku no Ilzes dzīvokļa, plecos man ir mugursoma, pilna ar preses izdevumiem un izgriezumiem no dažādu gadu laikrakstiem un žurnāliem, ko Vazdiki rūpīgi savākuši. Katrā atrodams pa kādam rakstam, kas veltīts Vilmai Lasmanei, Hermanim Vazdikam, Ilzei Vazdikai, Uldim Vazdikam un Raimondai Vazdikai. Mājās uzlieku šo bagātību uz svariem – 8 kilogrami un 480 grami. “Un tik daudz sver pieci mūži mākslā?” jautāju sev. Izlikti uz papīra – jā.” Tā grāmatas “Ilze Vazdika. Saldā katorga” ievadā raksta tās autore Inga Jēruma – literāte un žurnāliste, kura, pati būdama viena no tā sauktajiem “teātra bērniem” un labi pazīdama mūsdienu teātra vidi un aizkulises, ir strādājusi par žurnālisti izdevumā “Teātra Vēstnesis”, kā arī rakstījusi un publicējusi vairākas grāmatas par teātra un kino ļaudīm Latvijā. Tagad Apgādā Zvaigzne ABC klajā nākusi autores kārtējā grāmata, veltīta Dailes teātra aktrisei Ilzei Vazdikai viņas 2013. gadā svinētajā dzīves un darba jubilejā.

            Taču teātra un televīzijas skatītāju iemīļotās aktrises dzīve nav viņas dzīve vien. Ilze Vazdika ir daļa no stipras, talantīgas un draudzīgas aktieru ģimenes un arī krāšņs zieds Dailes teātra talantu dārzā. Ar patiesu interesi, iejūtību un apbrīnojamu spalvas vieglumu Inga Jēruma raksturo gan Dailes teātra vēstures lappuses, gan leģendāro teātra personību – Eduarda Smiļģa, Ērikas Ferdas un citu – atstāto skatuves mākslas mantojumu, gan Vazdiku dzimtas likteņgaitas, skaistās nospēlētās lomas un bieži vētrainos dzīves līkločus.

            Daudziem teātra apmeklētājiem, iespējams, Ilzes Vazdikas vārds saistās galvenokārt ar raksturlomām: viņa vienmēr ir bijusi nedaudz “savrup” no pārējās Dailes teātra zvaigžņu plejādes. Arī Inga Jēruma vienam no grāmatā ievietotajiem attēliem devusi parakstu “Savrupgājēja”. Taču nevar noliegt, ka pēdējo gadu laikā Ilze Vazdika spēlējusi daudz skaistu un nozīmīgu lomu, turklāt nereti tieši tagad teātrī ir noslogota vairāk nekā jaunībā. Televīzijas skatītāji viņu vislabāk pazīst kā Mildu no seriāla “UgunsGrēks”, taču Ilzes lomu sarakstā ir gan Raiņa Zane un Laimdota, gan Ibsena Solveiga, gan Blaumaņa Trīne, gan kolorītā Edīte izrādē “Sievietes, sievietes”, gan lomas izrādēs “Zemes nodoklis”, “Pirmā grēka līcis”, “Raudupiete”, “Vējiem līdzi” un ne tikai tās… Par daudzajām nospēlētajām lomām Ilze Vazdika ir dāsni saņēmusi skatītāju mīlestību un profesionāļu atzinību, kā arī apbalvojumus – no “Spēlmaņu nakts” balvas līdz pat Triju Zvaigžņu ordenim.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar