NA: Latvijas zemes piederība Latvijas pilsoņiem ir valsts drošības jautājums

„Drošības garantēšana ir valsts pamatpienākums. Brīva iespēja pat Latvijai nelojālai personai iegādāties lauksaimniecības zemes, līdztekus tirgojot uzturēšanās atļaujas, nozīmē vienaldzību pret valsts likteni”, paužGaidis Bērziņš, Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK (NA) līdzpriekšsēdētājs, uzsverot valsts drošībai vienlīdz svarīgos termiņuzturēšanās atļauju tirdzniecības apturēšanas un lauksaimniecības zemes iztirgošanas jautājumus, „NA turpinās iestāties par šo abu jautājumu risināšanu Latvijas interesēs”.

 

„Nav pieļaujama Latvijas lauksaimniecības zemes brīva izpārdošana. Uzskatām, ka piešķirto uzturēšanās atļauju un ārzemniekiem izpārdoto īpašumu skaits nu jau sasniedz dramatiskus apmērus. Latvijas valsts to vairs nevar atļauties. Ja okupācijas laikā Latvijas kolonizāciju organizēja svešas varas ielikteņi, tad šodien imigrāciju pieļauj neatkarīgas Latvijas parlaments,” pašreizējo Saeimas atbalstīto situāciju, kas apdraud valsts pastāvēšanu, raksturo Raivis Dzintars, NA frakcijas vadītājs.

Saeima šodien atbalstīja likuma  „Par zemes privatizāciju lauku apvidos” redakciju, kura nerisina sākotnējos mērķus, paredzot spekulatīvo darījumu izskaušanu. Joprojām ārvalstnieki un spekulanti varēs netraucēti iegādāties Latvijas zemi.

Šodien netika atbalstīti Nacionālās apvienības VL-TB/LNNK priekšlikumi, kurus atbalstīja vadošās Latvijas zemnieku organizācijas.

NA priekšlikumi paredzēja nodrošināt, ka Latvijas zeme saglabātos īpašumā Latvijas pilsoņiem. NA šodien virzītie, tomēr noraidītie priekšlikumi paredzēja izslēgt iespēju juridiskām personām iegādāties zemi. Tas nodrošinātu, ka ārvalstīs reģistrētas juridiskas personas, kuru patiesā labuma guvējus un naudas izcelsmi nav iespējams noteikt, nevarētu iegādāties mūsu zemi. Papildus šiem bija iesniegti arī tādi priekšlikumi, kuri noteica, ka personai ir jābūt bijušai deklarētai Latvijā vismaz trīs gadus pirms zemes iegādes un ka personai ir jāpamato zemes izmantošanas plāns pašvaldības komisijā.

Saeimas vairākuma atbalstu neguva arī NA virzītais priekšlikums noteikt, ka vienai personai īpašumā var piederēt līdz 500 ha lauksaimniecībā izmantojamās zemes, kas ļautu veidot vienmērīgāku īpašnieku struktūru laukos un radītu apgrūtinājumu zemes spekulantiem.

„Diemžēl šīs dienas Saeimas lēmumi liecina par to, cik ļoti ietekmīgs ir ārvalstu lobijs. Rezultātā Saeimas vairākums nobalsoja par reālas mūsu zemes tirgus aizsardzības pasākumu neieviešanu. Tomēr Nacionālā apvienība uzskata, ka zemes piederība ir valsts drošības jautājums, tāpēc esam gatavi rudenī  no jauna atvērt likumu par zemes privatizāciju lauku apvidos, lai nodrošinātu, ka zeme paliek Latvijas pilsoņu īpašumā,” savu pārliecību izsaka Jānis Dombrava, NA valdes loceklis.

Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK vēlas panākt un nodrošināt, ka Latvijas nacionālā bagātība – zeme – saglabātos Latvijas pilsoņu īpašumā: „Esam gatavi rudenī no jauna atvērt likumu, lai radītu reālus zemes tirgus aizsardzības mehānismus,” partijas vārdā rūpes par Latvijas zemes izpārdošanas iespējām pauž Jānis Dombrava.

 

NA rudenī atsāks svarīgo diskusiju par zemes iegādes ierobežojumiem ārzemniekiem. 

TOP Komentāri

avatar