Mūžībā devies horeogrāfs, Dziesmu un Deju svētku Goda virsvadītājs Ojārs Grasis

Mūžībā devies horeogrāfs, Dziesmu un Deju svētku Goda virsvadītājs Ojārs Grasis – mākslinieks ar savu spilgto personību un horeogrāfijām ir ierakstījis nozīmīgu lappusi latviešu skatuviskās dejas vēsturē.

Ojārs Grasis 1935.26.01.- 2018.16.04.

Mūžībā devies horeogrāfs, pedagogs, Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku Goda virsvadītājs, ilggadējs Ogres rajona deju kolektīvu virsvadītājs, Tautas deju ansambļa “Ritenītis” mākslinieciskais vadītājs Ojārs Grasis. Spilgta personība un izcils deju skolotājs, kurš savā darba mūžā izaudzinājis vairākas dejotāju paaudzes. Beidzis būvniecības tehnikumu, dejot sācis Pumpura vidusskolā pie Osvalda Štrausa. Apdāvinātais dejotājs atrod ceļu uz Valsts Filharmonijas deju ansambli “Sakta”, kur turpmāk kā Valsts Filharmonijas solists kopā ar partneri S.Liberi ar raksturdejām iepriecina skatītājus Latvijā un pasaulē.

No 1968. gada kopā ar dzīvesbiedri Zigrīdu Grasi uzsāk kolektīva vadītāja gaitas TTP kultūras nama deju kolektīvā. No 1972. gada Ojārs Grasis strādā par deju kolektīva vadītāju deju ansamblī “Ritenītis” un atdod tam savu pedagoga, horeogrāfa talantu un enerģiju gandrīz 30 gadus. Tad seko darbs Garkalnes novadā ar senioru deju kolektīvu “Baltābele”. Strādājis arī ar Birzgales vidējās paaudzes deju kolektīvu un Ogres Kultūras centra senioriem “Ogrēnietis”.

Sacerējis vairāk nekā 30 dejas. Viņa dejas “Noras mālā”, deju svīta “Meitu polka”, “Puišu polka”, “Polka ar mainīšanos”, “Pie cepures man zieds”, “Pagriezies, saulīt”, “Pie Dzintara jūras”, “Pļāpas” joprojām ir dejotāju iemīļotas un dejotas.

O.Grasis ir bijis X un XII Deju svētku virsvadītājs un XIII, XIV un XV Deju svētku Goda virsvadītājs.

XXVI Vispārējie latviešu Dziesmu un XVI Deju svētki aizritēs O.Graša piemiņu godinot.

 “Mums vajadzētu uzskatīt par zaudētu ikvienu dienu, kad mēs neesam dejojuši kaut vienu reizi.”(Nīče)

O.Grasis visu mūžu nodzīvoja dejā. Tālab viņa mūžs bija bagāts.

Izsakām visdziļāko līdzjūtību horeogrāfa un pedagoga talanta cienītājiem, tuviniekiem, kolēģiem un draugiem, viņu aizsaulē aizvadot.

 Atvadīšanās no O. Graša 2018.gada 20.aprīlī plkst.14.00 Rīgas krematorijā.

 

Latvijas Nacionālais kultūras centrs

TOP Komentāri

avatar