“Multitāskings” arī mājās noved pie nelaimes gadījumiem

“Nav nemaz jāiziet ārpus mājokļa, lai ciestu nelaimes gadījumā. Ikdienas steigā, cenšoties paveikt vairākas lietas vienlaikus jeb multitāskojot, aizmirstam par pavisam elementāru drošības pasākumu ievērošanu, kā rezultātā pat mājās gūstam nopietnas traumas un apdraudam pārējos ģimenes locekļus. BALTA pieredzē tieši mājas apstākļos visvairāk pieteiktie atlīdzību gadījumi ir saistīti ar gludekļa, ūdens vārāmās tējkannas, blendera/miksera, kā arī dārza un remonta ierīču lietošanu, lielākoties paralēli veicot vēl citas darbības,” stāsta Sandra Pietkēviča, BALTA Personu apdrošināšanas produktu un risku parakstīšanas pārvaldes vadītāja, aicinot rūpīgāk izturēties pret drošību arī mājās.

BALTA piecu gadu laikā pieteiktajās atlīdzībās par negadījumiem mājas apstākļos visvairāk jeb 38% gadījumu reģistrēti dažāda veida apdegumi, 26% – lūzumi, 17% – griezumi, bet elektrotraums – 10%. Vairāk nekā pusē gadījumu jeb 55% kā pieaugušie, tā arī bērni savainojuši rokas un pirkstus (sagriežot blenderī, apdedzinot pie gludekļa, applaucējot no tējkannas karstā tvaika u.c.), savukārt 33% gadījumu cietušas kājas un to pirksti (salauzis krītošs gludeklis, sagriezis krītošs nazis u.c.). Tāpat ir arī vairāki gadījumi, kad, kājām sapinoties elektrības vados vai aizķeroties aiz mēbelēm, kritiena rezultātā gūti lūzumi un sasitumi.

Nereti šajos neuzmanības gadījumos pie vainas bijuši mobilie tālruņi. Lai arī ne vienmēr tiek atzīts, cilvēki, arvien biežāk pārvietojoties vai paralēli citām lietām darbojoties, savu uzmanību velta tikai viedierīču ekrāniem, kamdēļ nepamana šķēršļus un, nepievēršot uzmanību apkārt notiekošajam, veic darbības, kas noved pie pēkšņiem nelaimes gadījumiem.

Savukārt AS “Sadales tīkls” statistika liecina, ka šī gada pirmajos desmit mēnešos reģistrēti 50 elektrotraumu gadījumi, no kuriem 20 cietušie ir bērni. Lai gan pēdējo gadu laikā kopējais reģistrēto elektrotraumu skaits ir samazinājies, tās tiek reģistrētas katru nedēļu. Traumas visbiežāk tiek gūtas, neuzmanīgi lietojot elektroiekārtas vai darot to neatbilstoši lietošanas instrukcijai,” stāsta Tatjana Smirnova, AS Sadales tīkls” preses sekretāre, norādot, ka pieaugušie pavirši izturas pret elektrodrošības noteikumiem, kā rezultātā rāda sliktu piemēru bērniem. Līdz ar to izglītojošais darbs jāveic nepārtraukti, par drošību atgādinot kā bērniem, tā arī pieaugušajiem.

Vecākiem nepieciešams pārbaudīt, vai apkārt esošās elektroierīces ir drošas un nav bojātas. Ieteicams parādīt atvasēm, kā elektroierīces pareizi un droši lietot. Tāpat arī svarīgi ir neatstāt bērnus bez uzraudzības, īpaši elektrības vadu vai kontaktligzdu tuvumā.  

Lai izvairītos no sadzīves tehnikas radītām traumām, BALTA un AS “Sadales tīkls” aicina:

  • Atcerēties, ka darba drošība vienmēr ir pirmajā vietā!
  • Pirms jaunas elektroierīces pieslēgšanas elektrotīklam rūpīgi jāiepazīstas ar tās lietošanas instrukciju. Instrukcijas nav domātas tikai gadījumiem, kad ierīce jau ir sabojājusies.
  • Rīkojoties ar sadzīves tehniku, uzmanību veltīt tikai tām, kā arī neatstāt tās ieslēgtas bez uzraudzības.
  • Nedrīkst darbināt elektroierīces, ja ir redzams pat it kā nenozīmīgs to bojājums, bojāti to apvalki, vadu izolācija vai vadiem bojātas kontaktdakšas.
  • Nedrīkst pieskarties elektrības slēdzim ar slapjām rokām, jo ūdens ir lielisks elektrības vadītājs. Ja slēdzim ir kaut mazākais bojājums, var saņemt spēcīgu strāvas triecienu. Slēdzim jābūt nosegtam ar vāciņu un nedrīkst būt redzamiem vadiem vai to savienojumiem.
  • Nedrīkst labot, izjaukt vai mazgāt sadzīves elektropreces, ja tās ir pieslēgtas elektrībai.
  • Lietot mikseri/blenderi atbilstoši instrukcijai, izmantojot tikai tiem mērķiem, kam tas paredzēts.
  • Ja gludināšanas laikā iezvanās telefons, izslēgt gludekli, un tikai tad dodies pie tālruņa. Ja gludināšana pabeigta, izslēgt gludekli un novietot to uz paliktņa.
  • Ūdens vārāmo tējkannu ieslēgt tikai tad, ja tajā ieliets ūdens. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar