Milžu zīmēšanas darbnīca ar mākslinieci Aiju Zariņu

Rīdziniekiem labi zināma teika par milzi, Daugavas pārcēlāju Lielo Kristapu, kurš uz pleciem pārnesis ļaudis upes viņā krastā. Simtiem ir teiku par Aizkraukles, Staburaga, Kokneses, Lielvārdes, Kuldīgas, Kaltenes, Upsīšu, Sunākstes, Unguru, Dobeles Zilā kalna milžiem, Garaustas ezera milžiem, Katmilzi, Čāpuļiem, Lielo Jēkabu ar sievu no Kangariem, trīs asis garo Paugaines ķēniņu no Aiviekstes, milžu gultām, Augsto svētnieku sēdekļiem… Latviešu tautas pasakas un teikas par milžiem ir simbolu valodā saglabātas zināšanas par mūsu aizvēsturi, par gadu tūkstošiem glabātām zināšanām.

Pasākuma apmeklētāji kopā ar mākslinieci Aiju Zariņu lasīs un pārrunās milžu pasakas un teikas, zīmēs to varoņus viņu dabīgajā lielumā. Darbnīcai nepieciešamos materiālus nodrošinās pasākuma organizētāji.

Sprīdītis ir Aijas Zariņas 60 gadu jubilejas izstāde. Tā ir veltīta identitātes meklējumiem. Izstādes ievadā A. Zariņa raksta: “Ar jautājumu ,,kāpēc?” bērnībā sākas mūsu iepazīšanās ar pasauli. Sprīdītis pēc savas būtības ir meklētājs. Paaudzies un uzzinājis vecmāmiņas gudrības, viņš atstāj savas dzimtās mājas un iet pasaulē Laimi meklēt… Noskaidrot, kas ir kas. Tāds ir katra meklējoša cilvēka ceļš. Noskaidrot, kas viņš pats ir, kāda ir Latvijas vieta pasaulē, kāds ir mūsu garīgais kultūras mantojums, kāda ir mūsu dzīves jēga un identitāte.” Māksliniece izstādi veidojusi kopā ar saviem ģimenes locekļiem un domubiedriem. Izstādē piedalās: Aija Zariņa, Tīna Zariņa, Mārtiņš Gaušis, Katrīna Veita, Zuzanna Runkovska-Stansofa, Nikolass Stansofs. Izstādes pamatu veido Aijas Zariņas lielformāta gleznas par Latvijas mitoloģiju, par zināšanām, kādas tās ataino latviešu pasakas un teikas. Pārējie izstādes dalībnieki radījuši instalācijas, video darbus, skaņu ierakstus un fotogrāfijas.

Pasākums notiek Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas programmas ietvaros.

 

TOP Komentāri

avatar