Mērķis ir aizliegt smēķēt Latvijā

Mūsu mērķis ir aizliegt smēķēt Latvijā, pilnīgi un galīgi. Mūsu mērķis ir sodīt tabakas tirgotājus tāpat kā mēs šobrīd sodam narkotiku tirgotājus. 

Katrs tabakas vairumtirgotājs un mazumtirgotājs pārdod nāvi

Pilnīgi vienalga vai plaušu vēzis rodas no legālām vai nelegālām cigaretēm– diemžēl plaušu vēzis ar nāvi beidzas 2– 3 gadu laikā. Un 90% gadījumu plaušu vēzis ir smēķētāju slimība, bet pārējos gadījumos– pasīvo smēķētāju slimība.

Kuņģa, aizkuņģa, barības vada, smadzeņu vēzi, kā arī leikozes lielā mērā rodas tabakas dūmu iedarbības dēļ. Smēķētājs, kas apsmēķē savu bērnu, patiesībā vēl šim bērnam smagu slimību, jo pasīvā smēķēšana ir gandrīz tikpat kaitīga kā paša dūma vilkšana caur cigareti vai caur ūdenspīpi.

Manā skatījumā cigarešu tirgotājs ir slepkava neatkarīgi no tā– kur viņš tirgo savas cigaretes– tirgū ar vārdiem „spirķik, sigareti” vai piespiežot veikaliem tirgot cigaretes mazumtirdzniecībā (es nepārmetu lielveikalu pārdevējām, par slepkavām jāuzskata vairumtirgotājus, lielveikalu īpašniekus un menedžerus)

Latvijā katru gadu nogriežam (amputējam) 1000 kāju, bet 600 no tām– virs ceļa locītavas. Visas šīs nogrieztās kājas var apkopot trijās problēmās: „smēķēšana+ cukura diabēts+ iespējami neveselīgs dzīvesveids”. Patiesībā šis neveselīgais dzīvesveids ietver mazkustīgumu un smēķēšanu, kas izraisa šo otrā tipa cukura diabētu. Ko valstij maksā cilvēks invalīds ar nogrieztām kājām? Bet ko valstij un līdzcilvēkiem maksā insulta slimnieks? Mēs taču zinām, ka galvenais miegartēriju aizsērēšanas iemesls ir smēķēšana, bet galvenais insulta iemesls– trombs miegartērijā.

Jebkuras runas par legālas tabakas pozitīvu ietekmi uz ekonomiku ir meli

Tabakas lietošana ir viens no briesmīgākajiem tautsaimniecības slogiem. Latvijā tabakas izstrādājumu naudiskais apgrozījums ir aptuveni 500 miljoni eiro, tikai nedaudz mazāk kā summa, ko valsts tērē medicīniskiem pakalpojumiem. Smēķētājs gadā nokūpina 600–1200 eiro. Smēķētājam nav tiesības gauzties par sliktu valsts ekonomisko stāvokli, jo tieši šādā veidā nauda „aizplūst” no Latvijas (tabakas izstrādājumus Latvijā neražo). Eiropas savienības Baltā grāmatā teikts, ka 24– 32% valsts veselības aprūpes izdevumu rada tādu slimību ārstēšanu, ko tiešā veidā izraisījis alkohols un tabaka.

No ārsta viedokļa smēķētājs ir grūti ārstējams pacients. Amputēta kāja, izgriezts plaušu vēzis, starošana un ķīmijterapija kuņģa vēža gadījumā– tas viss smēķētājiem uz līdzcilvēku nodokļu rēķina.

Smēķētājs vairāk slimo, bet šajā laikā nestrādā, nerada pievienoto vērtību, bet pārtiek no sociālā budžeta, kas ir nodokļu maksātāju nuda. Smēķētāju darba ražīgums ir mazāks par nesmēķētāju darba ražīgumu. Pie stūres smēķētājs ir potenciāls slepkava, jo samazinātais skābekļa daudzums asinīs (līdz ar to smadzenēs) rada uzmanības deficītu un reakcijas traucējumus.

Un galu galā smēķētāji nodedzina mūsu valsti. 1/3 visu ugunsgrēku (vairāk nekā 300 mājas, lauksaimniecības un ražošanas ēkas) izraisa smēķēšana, bet dadzos gadījumos vienkārši smēķēšanu kā ugunsgrēka ieganstu nevar pierādīt. 

1/2 no dzīvi sadegušajiem (80–90 gadā) ir smēķētāji, kas ugunsgrēku paši piesmēķējuši vai aizmiguši ar degošu cigareti. Pērn smēķēšanas izraisītos ugunsgrēkos sadeguši četri mazi bērni. Vairāk nekā 1/2 meža ugunsgrēku izraisa nomesta cigarete. 

Izlasiet vēlreiz: mūsu iedzīvotāju veselības dēļ mums ir jāpanāk tabakas dūmiem brīva Latvija!

Pēteris Apinis, Latvijas Ārstu biedrības prezidents

TOP Komentāri

avatar