Māsu dienā pasniedz balvas labākajām Bērnu slimnīcas māsiņām

Novērtējot māsu ieguldījumu bērnu aprūpē, šogad atzinības balvas “Bērnu slimnīcas lepnums” – bronzā atlietus ābolus, kā arī  naudas prēmijas tiek pasniegtas Ambulatorās veselības aprūpes daļas māsai Mārai Liepiņai, 6.nodaļas nodaļas virsmāsai Nadeždai Mekšai un  3.nodaļas māsai Mudītei Sudrabai, bet septiņas slimnīcas māsas par priekšzīmīgu darbu saņems Atzinības rakstus. 

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā pacientus aprūpē 546 māsas, un Māsu diena ir viņu īpašie svētki, kuros slimnīcas personāls tiekas svinīgā, muzikālā pasākumā, lai suminātu šīs profesijas pārstāves un apliecinātu viņu nenovērtējamo veikumu mazo pacientu un arī kolēģu labā.

Atzīmējot desmitgadi, šoreiz  Māsu dienas rītā Bērnu slimnīcas teritorijā norisinājās arī vēl nebijis pasākums – orientēšanās sacīkstes, kuru laikā dalībnieces slimnīcas teritorijā sacentās par apķērīgāko, veiklāko un sportiskāko māsu titulu. 

„Ikdienas steigā mēs pārāk reti pasakām paldies māsiņām par viņu zināšanām, prasmēm, milzu enerģiju un mīlestību, kuru viņas velta mazo pacientu aprūpei.  Starptautiskajā Māsu dienā mēs vēlamies uzsvērt māsu darba nozīmību, palīdzot mazajiem pacientiem atgūt veselību un dzīvesprieku. Viņas tiešām ir mūsu slimnīcas lepnums un bagātība, ” saka slimnīcas virsmāsa Inita Stūre Stūriņa

 “Gribētu apgalvot, ka māsas ir jebkuras slimnīcas spēks un kodols.  Ne tikai tāpēc, ka viņas mūsu pacientu acīs ir slimnīcas seja, bet tāpēc, ka viņu pienākumi laika gaitā ir mainījušies –  atbildība kļuvusi krietni lielāka; māsām nu jāspēj būt kompetentām darbā ar jaunākajiem tehnoloģiskajiem sasniegumiem. Darbs bērnu slimnīcā ir dubultā grūts, jo patiesībā mūsu pacientu skaits ir jāreizina ar divi, jo katram pacientam līdzi nāk nobažījies un uztraucies vecāks, tāpēc māsai jāspēj būt modrai un atbalstošai katru sava darba minūti, ”stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas valdes priekšsēdētāja Anda Čakša.

«Jau desmito gadu pēc kārtas mēs pasniedzam šo balvu bērnu māsiņām. Un katru reizi 

es no sirds priecājos par to ne tikai kā Labdarības fonda vadītāja, bet arī kā māte, jo katrai no mums ir zināmi tie izmisuma mirkļi, kad māsa ir tuvākais cilvēks, kas var gan palīdzēt, gan sniegt nepieciešamo padomu, gan uzmundrināt. Ir ļoti būtiski, lai sabiedrībā augsti novērtētu šo profesiju un cienītu māsu grūtu un ārkārtīgi svarīgu darbu. Tāpēc mēs ik gadu atbalstām gan šo balvu, gan arī ikgadējo akciju “Meklējam sirdsmāsiņu”, un es ceru, ka šādi pasākumi turpināsies arī nākotnē un piesaistīs arvien plašāku uzmanību”, apbalvošanas pasākumā uzsvēra Inga Šīna, Rietumu Bankas Labdarības fonda valdes priekšsēdētāja.

“Bērnu slimnīcas lepnums” balva dibināta 2007.gadā , lai godinātu Bērnu slimnīcas aprūpes personālu, kā arī lai izteiktu tam pateicību par ieguldījumu un izcili veiktu darbu. Balva „Bērnu slimnīcas lepnums” ir bronzas ābols, kuru atverot vienā pusē redzams slimnīcas logotips  un devīze „Laime kalpot bērniem”,  bet uz otrā pusē  – balvas saņēmējs. Ik gadu tiek pasniegtas trīs „Bērnu slimnīcas lepnums” balvas un vairāki atzinības raksti. Kandidātus apbalvošanai var izvirzīt jebkurš slimnīcas darbinieks vai darbinieku grupa.

Starptautiskā Māsu diena tiek atzīmēta katru gadu 12.maijā. Tā ir diena,  kad  ir dzimusi  viena no spilgtākajām 19.gadsimta personībām medicīnā  – britu medicīnas māsa Florence Naitingeila, kas ir devusi būtisku ieguldījumu šīs profesijas attīstībā, formulējot tās pamatmērķus. Viņa ir teikusi: “Māsu darbs ir māksla: lai  to padarītu par mākslu, nepieciešama nedalīta ziedošanās, kā arī  sagatavotība, tāpat kā jebkurš gleznotāja  vai skulptora darbs. Taču kas ir nekustīgs audekls vai nedzīvs marmors salīdzinājumā ar darbu ar cilvēkiem, Dieva gara tempļiem? Tā ir viena no tēlotājmākslām: es teiktu – pat lieliskākā no visām tēlotājmākslām.”

Foto: pubilcitātes

TOP Komentāri

avatar