Mājokļu aizsardzībai izmanto gan tradicionālus drošības risinājumus, gan māņticību

Tajā pašā laikā aptuveni piektdaļa aptaujāto sava mājokļa pasargāšanā no dažādiem negadījumiem paļaujas tikai uz veiksmi.

17% respondentu norāda, ka mājokli pasargā ar savu klātbūtni īpašumā vai paļaujas uz kaimiņu vērīgumu, 10% uzticas drošām slēdzenēm, durvīm un logiem, savukārt signalizāciju un profesionālas apsardzes pakalpojumus izvēlas vien 7%. Īpašuma aizsardzībai pret dažādām nelaimēm tiek izmantotas arī dažādas tautas metodes un talismani – 5% aptaujāto savā mājoklī izvieto, piemēram, pīlādžu zarus, pakavus.

“Pēdējo gadu laikā Latvijas iedzīvotāju izglītotība un rūpes par īpašuma drošību pakāpeniski pieaug. Cilvēki arvien vairāk apzinās, ka nevar paļauties tikai uz veiksmi vien. Traģiskie negadījumi, kas ik pa laikam notiek Latvijā, veicina izpratni par tādiem riskiem kā ugunsgrēki, eksplozijas, zādzības, īpašuma applūšana, kā arī dabas stihijas, kur postījumus novērst nav pakava vai nikna suņa spēkos. Tāpēc arī novērojam mūsu klientu intereses pieaugumu par kvalitatīviem apsardzes servisa pakalpojumiem un arvien plašāku apdrošināšanas risku segumu, kas sniegtu iespējas pasargāt sevi no zaudējumiem dažādos iespējamos negadījumos,” skaidro Ritvars Heniņš, ERGO risku parakstīšanas nodaļas vadītājs.

Šogad ERGO saņemti 569 īpašumu apdrošināšanas atlīdzības pieteikumi, un sagaidāms, ka, sākoties rudenim to skaits pieaugs. “Daudzi jau atgriezušies pilsētā no savām vasaras mājām vai lauku īpašumiem, savukārt uz laiku atstātie īpašumi kļūst pievilcīgi zagļiem, kā arī ir vairāk pakļauti dažādiem sadzīviska rakstura negadījumiem – plīsušas ūdensapgādes vai siltumapgādes caurules, elektroinstalācijas bojājumi, kas nereti rezultējas ugunsnelaimēs,” atgādina Ritvars Heniņš.

Gada pēdējos mēnešos līdz ar rudens vētru sezonu un pirmo salu iespējami arī lielāki postījumi īpašumiem. Tāpēc saimnieki aicināti savlaicīgi pārbaudīt īpašuma tehnisko stāvokli, uzmanību veltot apkures un kanalizācijas sistēmām, jumtu konstrukcijām, kā arī kokiem, citām ēkām un objektiem, kas atrodas tuvu mājai un, iespējams, var kļūt par apdraudējumu.

Aptauju par to, kādus risinājumus Latvijas iedzivotāji izmanto sava mājokļa aizsardzībai, apdrošināšanas sabiedrība ERGO veica internetā, un tajā piedalījās 900 respondentu vecumā no 25 gadiem.

TOP Komentāri

avatar