LNMM būvdarbus plānots pabeigt 2015. gada 1. novembrī

„Šodien mums kopā ar kultūras ministri ir ekskluzīva iespēja klātienē apskatīt, kā top viena no lielākajām Latvijas kultūras un mākslas būvēm. Neskatoties uz to, ka ieplānoto darbu grafiks ir pagarināts līdz nākamā gada 1.novembrim, kad plānojam visu būvniecības darbus pabeigt, iesāktais darbs mērķtiecīgi virzās uz priekšu un papildu finansējums neplānotajiem darba izdevumiem pēc aprēķiniem tiks piešķirts no pašvaldības budžeta,” par darba gaitu un papildu finansējumu informēja Andris Ameriks.

 

Kultūras ministre pauda, ka „līguma termiņu – 2015. gada 1. novembri – vērtēju kā pieņemamu kompromisu, kas ļaus pilnībā apgūt Eiropas finansējumu, vienlaikus plānojot darbus tā, lai tos nenāktos sasteigt un neciestu to kvalitāte.”

 

Dace Melbārde un LNMM muzeja direktore Māra Lāce īpašu interesi izrādīja arī par LNMM rekonstrukcijas būvuzraudzības pasākumiem, lai personīgi pārliecinātos, ka ēka būs droša tās apmeklētājiem. Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs skaidroja, ka būvuzraudzību objektā veic Rīgas domes Īpašuma departamenta galvenais būvinženieris Leonards Dubkevičs, kuram ir liela pieredze līdzīgu objektu, piemēram, Rīgas Krievu drāmas teātra un kultūras pils „Ziemeļblāzma” būvuzraudzībā. „Projekta vadības procesu uzrauga arī departamenta Būvniecības pārvaldes atbildīgie projektu vadītāji un speciālisti. Mēs kā pasūtītāji esam pārliecināti, ka būvuzraudzība šajā objektā tiek veikta augstā kvalitātē, jo uzticamies savu darbinieku profesionalitātei,” uzsvēra O.Burovs.

 

„Šobrīd ir izpildīti 27% no līgumā paredzētajiem rekonstrukcijas un restaurācijas darbiem. Tie notiek saskaņā ar grafiku, kas tapis pēc arhitektu un projektētāju veiktajām izmaiņām projektā. Šobrīd vēsturiskajā ēkā turpinās plaisu un ēkas sēšanās monitorings, un ir atrasti risinājumi ēkas stiprināšanai. Līdztekus citiem darbiem noris esošās ēkas jumta konstrukciju izbūve un restaurācija, kompleksi fasādes restaurācijas darbi, inženiertīklu izbūves darbi un darbs pie jaunās ēkas būvniecības pazemes apjomā,” par muzeja rekonstrukcijas un restaurācijas darbu gaitu stāstīja SIA „RE&RE” projekta vadītājs Valdis Koks.

 

Līgums par LNMM rekonstrukciju, restaurāciju un paplašināšanu starp Rīgas domes Īpašuma departamentu un SIA „RE&RE” tika parakstīts 2013. gada 22.janvārī. Būvdarbi izmaksā vairāk nekā 34 miljonus eiro, no kuriem aptuveni 21 miljons eiro ir Rīgas domes finanšu līdzekļi. Aptuveni 13 miljoni eiro ir piesaistīti no Eiropas Savienības līdzekļiem, ar kuriem līdzfinansē muzeja vēsturiskās ēkas restaurācijas un rekonstrukcijas darbus. Savukārt valsts finansējums ir 345 000 eiro apmērā.

Muzeja galvenā ēka Krišjāņa Valdemāra ielā 10a celta laikā no 1903.gada līdz 1905.gadam Rīgas pilsētas mākslas muzeja un Rīgas Mākslas veicināšanas biedrības vajadzībām. Tās projekta autors un pirmais muzeja direktors bija vācbaltiešu arhitekts un mākslas vēsturnieks Vilhelms Neimanis (1849–1919). Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis bez kapitālā remonta bija kalpojis jau 107 gadus. Būvdarbus sākotnēji bija plānots pabeigt 2015.gadā, bet rekonstrukcijas laikā radušos tehnisko problēmu dēļ darbi aizkavēsies.

 

Foto: Laura Kalniņa

TOP Komentāri

avatar