Lēmums par “Rail Baltica” novietojumu būs balstīts uz faktiem, nevis emocijām

Pašlaik tiek veikts projekta Rail Baltica ietekmes uz vidi novērtējums. SM, dodot uzdevumu Rail Baltica trases izpētes veicējiem, uzdeva izanalizēt visus iespējamos trases izbūves variantus, tai skaitā Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas savienojumu ar lidostu “Rīga”.

Posmā Rīgas Centrālā dzelzceļa stacija – lidosta “Rīga” sarežģīts un tehniski komplicēts uzdevums ir Rail Baltica trases šķērsojums ar esošo dzelzceļu virzienā uz Jelgavu. Tā iemesla dēļ pētnieki izvirzīja turpmākai analīzei vairākus variantus, tajos iekļaujot arī tuneli zem esošā dzelzceļa vai taisnāku tuneli caur Āgenskalnu.

Pamatu visatbilstošākajam lēmumam var dot visu veidu inženiertehniskā izpēte (tai skaitā ģeoloģiskā), dzelzceļa izbūves tehnoloģiju novērtējums un ekonomiskā analīze. Minētās darbības tiek veiktas ietekmes uz vidi novērtējuma ietvaros, un sākotnējie analīžu rezultāti būs zināmi šī gada septembrī, sagatavojot ietekmes uz vidi ziņojumu.

Ņemot vērā biedrības “Āgenskalns – mūsu mājas” ielūgumu ministram 15.septembrī piedalīties tās organizētā sapulcē par Āgenskalna tuneli, kas ministra un SM ieskatā varētu veidot konstruktīvu diskusiju par jautājuma būtību, rodas bažas, ka sabiedriskās organizācijas šī brīža publiskās aktivitātes, iespējams, nav vērstas uz Rail Baltica attīstības labāko risinājumu meklēšanu kopā ar izpētes veicējiem, bet citu motīvu vadītas.

SM aicina biedrību sadarboties ar izpētes veicējiem un sev zināmo informāciju sniegt arī pētniekiem, kuri šobrīd tieši nodarbojas ar ietekmes uz vidi novērtējumu. Rail Baltica projekta izpētes laikā vairākās pašvaldībās ir izveidotas sabiedriskas interesentu grupas, kas, sadarbībā ar izpētes veicējiem, cenšas rast gan pašvaldībai un iedzīvotājiem, gan projektam labākos risinājumus.

Šobrīd projektam pieteiktais finansējums no Eiropas Savienības (ES) fondiem ir 238 miljoni eiro. Kopējās projekta pirmās kārtas izmaksas ir 294 miljoni eiro. Tie ir līdzekļi, ko paredzēts ieguldīt galvenokārt ap Rail Baltica trases transporta infrastruktūru esošās Rīgas pilsētas daļas attīstībā. Projekta pirmā kārta ietver intermodāla pasažieru termināla izveidi Rīgas dzelzceļa pasažieru stacijas rajonā, maksimāli iespējamā savienojuma izveidi ar lidostu un lidostas dzelzceļa pasažieru termināla izveidi.

Ilze Svikliņa

Komunikācijas nodaļas sabiedrisko attiecību speciāliste

1

TOP Komentāri

avatar
1 Komentāra topiki
0 Raksta atbildes
0 Sekotāji
 
Vislielākā reakcija
Karstākais komentāru topiks
0 Komentāru autori
HA!!! Nesenie komentāru autori
jaunākie vecākie vispopulārākie
HA!!!
Viesis
HA!!!

Lēmums būs atkarīgs no kukuļa lieluma 😀