Latvijas simtgadē Daugavpilī atvērs baltkrievu dārgumu lādi

«Куфар беларускіх скарбаў» (“Baltkrievu dārgumu lāde”) – tā saucas Daugavpils Baltkrievu kultūras centra projekts, kas ir veltīts Latvijas Republikas simtgadei. Mākslinieciski novadpētnieciskā akcija startēs 31. janvārī un turpināsies visu gadu ar dažāda veida pasākumiem, kuros skatītāji tiks iepazīstināti ar baltkrievu  materiālo un nemateriālo kultūras mantojumu. Projekts noslēgsies ar festivāla “Baltkrievu gadatirgus Daugavpilī” koncertu un muzeja ekspozīcijas atklāšanu.

Lādes tiek izmantotas dažādās kultūrās kopš seniem laikiem. Ilgu laiku tāda koka kaste bija universāls mēbeļu pamatpriekšmets. Lāde varēja spēlēt galda, krēsla, guļamvietas un apģērba glabāšanas  un mājsaimniecības tvertnes lomu, kā dažādu vērtslietu, kā arī pārtikas produktu (graudu, miltu, speķa u.c.) tvertne. Baltkrievu tautas kultūrā lāde (“куфар”) praktiski bija kulta un maģiskais objekts. Lāde aizņēma svarīgu vietu arī kāzu un citos rituālos, to apdziedāja dziesmās un paražās.

Lādes veidoja no priežu un egļu dēļiem, uz figūras kājiņām – balstiem, bieži uz koka vai kaltiem riņķiem. Sānos piestiprināja rokturi, uz priekšējās sienas – slēdzeni. Nereti lādi rotāja mākslinieciskā apcinkošana dzelzs svītras veidā. Ar laiku parādījās dekoratīvi mākslinieciskā apgleznošana. Katrā Baltkrievijas reģionā apzīmējumā dominēja dažādas krāsas un spilgti zīmējumi ziedu pušķu veidā. Ar visskaistākiem ornamentiem lādes apgleznoja Ogovas un Šarkovščinas meistari.

Savā “Baltkrievu dārgumu lādē” tiks ievietoti autentiski darinājumi: izšūtie dvieļi – rušņiki, austi galdauti un segas, pītas jostas, izšūti tautas tērpi un citi rokdarbi, kas ir baltkrievu materiālais kultūras mantojums. Katra projekta pasākums tiks veltīts vienam vecmāmiņas lādes priekšmetam, un par pirmo tēmu kļūs rušņiks tīrības un dzimtās mājas simbols.

Radošo kolektīvu “Kupaļinka”, “Ļanok”, “Pauļinka”, “Spadčina”, “Praļeski”, solistu un dzejnieku izpildījumā tiks izpildītas dziesmas, dejas, dzeja, leģendas, paražas, kas ir nemateriāls baltkrievu mantojums.

Latgales iedzīvotāji tiek aicināti pievienoties akcijai un piedāvāt Daugavpils Baltkrievu kultūras centram baltkrievu sadzīves priekšmetus, lai kopīgi veidotu muzeja ekspozīciju. Katrs uzdāvinātais priekšmets tiks atzīmēts, bet tā autors saņems pateicības rakstu un viņa vārds tiks ierakstīts Latgales baltkrievu muzeja veidotāju hronikā.

Sirsnīgi aicinām uz vakaru “Baltkrievu dārgumu lāde”, kurš notiks trešdien, 2018.gada 31.janvārī, plkst. 17.00 Baltkrievu kultūras centrā (Daugavpils, Alejas iela 68-1A). Atvērsim kopā Latvijas baltkrievu vēstures lappuses!

Baltkrievu kultūras centrs

TOP Komentāri

avatar