Latvijas patologi pirmie gatavi obligātās valsts veselības apdrošināšanas ieviešanai

Kā zināms, pašlaik Veselības ministrija strādā pie finansēšanas modeļa maiņas, tostarp pie nepieciešamības definēt pakalpojumu apjomu un iedzīvotāju grupas, kurām valsts apņemas garantēt veselības aprūpes pakalpojumu. Publiski viens no visbiežāk apspriestajiem iespējamiem finansēšanas modeļiem ir obligātās valsts veselības apdrošināšanas ieviešana.

Valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu minimums jeb pakalpojumu grozs ir viens no galvenajiem priekšnosacījumiem obligātās valsts veselības apdrošināšanas sistēmas ieviešanā. Šāda groza izveide skaidri nosaka, par kuriem pakalpojumiem maksā valsts (pakalpojumu grozs), bet kuri pakalpojumi jāapmaksā iedzīvotājiem pašiem.

Latvijas patologu sagatavotais pakalpojumu grozs aptver galvenos patoloģijā izmantojamos izmeklējumus – mikropreparātu krāsošanu ar hematoksilīnu un eozīnu, histokīmiskajām un imūnhistoķīmiskajām metodēm, ka arī ar molekulārās patoloģijas metodēm. Tuvākajā laikā tas tiks iesniegts Nacionālajam veselības dienestam (NVD) un publiskots Latvijas Patologu asociācijas mājaslapā.

Tuvākajā nākotnē pakalpojumu grozs varētu tikt būtiski papildināts saistībā ar Veselības ministrijas ieceri izveidot modernu Baltijas mēroga patoloģijas centru, par kuras izveidi Latvijas Patologu asociācija ir vienisprātis ar ministriju. Tās izveides rezultātā Latvijā varētu būt pieejami molekulārās patoloģijas izmeklējumi slimību diagnostikai, prognozei un turpmākai personalizētai ārstēšanai.

Informāciju sagatavoja Sergejs Isajevs, Baltijas patologu biedrības vadītājs.

TOP Komentāri

avatar