Latvijas mākslinieki ieguvuši Starptautisko Ibsena stipendiju

Laikmetīgās dejas izrādi „Ārā” veido intriģējoša mākslinieku komanda: horeogrāfe Olga Žitluhina, dejas dramaturģe Inta Balode, grupas „Dzelzs vilks” mūziķi Juris Kaukulis un Kaspars Tobis, scenogrāfs Gints Gabrāns, kostīmu māksliniece Šeila. Izrāde, kas pirmizrādi piedzīvos decembra sākumā Rīgā, Latvijas laikmetīgās dejas kopainā ievērojama arī ar lielo dejotāju sastāvu – izrādē piedalās piecpadsmit Latvijas Kultūras akadēmijas laikmetīgās dejas horeogrāfijas studenti.

Starptautiskais Ibsena stipendiju konkurss pēc Norvēģijas valdības iniciatīvas notiek kopš 2008. gada, un tajā var piedalīties dramaturģijas un skatuves mākslu projekti, kas saistīti ar visā pasaulē zināmā norvēģu dramaturga Henrika Ibsena daiļradi. Šogad Ibsena balvai tika iesniegti kopskaitā 99 pieteikumi no 56 pasaules valstīm. Bez Latvijas mākslinieku projekta, stipendijas ieguvuši vēl divi projekti no Grieķijas, kā arī Indijas mākslinieku pieteikums. Izvērtējot konkursam iesniegtos projektus, žūrija kā prioritātes izvirzīja ne tikai projektu kvalitāti un iespējas tos realizēt stipendiju fonda budžeta robežās, bet ar atbalstītajiem projektiem arī centās parādīt Ibsena darbu plašo starptautisko atpazīstamību, kā arī vērtēja mākslinieciski radošo mērķu sasaisti ar sociālo un pedagoģisko sfēru.

Norvēģijā līdzās Starptautiskajai Ibsena stipendijai tiek piešķirta arī Starptautiskā Ibsena balva, Norvēģijas Ibsena balva, kā arī rīkota Ibsena konference. Starptautisko Ibsena balvu, kas ir viena no prestižākajām teātra balvām pasaulē, saņēmušas tādas pasaulē zināmas teātra personības kā režisori Pīters Bruks un Ariana Mnuškina. Šoruden Ibsena konferencē, kas septembrī notika dramaturga dzimtajā pilsētā Šīenā (Skien), starptautiskai auditorijai stipendiju ieguvušās izrādes „Ārā” ieceri veiksmīgi prezentēja projekta kuratore Baiba Ozoliņa un dejas dramaturģe Inta Balode. Vienlaikus ar konferenci notika arī Ibsena stipendiju konkursa uzvarētāju apbalvošanas ceremonija.

Latvijas kultūrtelpā Ibsena daiļrade vienmēr bijusi aktuāla, viņa lugas regulāri iestudētas Latvijas teātrī jau kopš tā pirmsākumiem, taču horeogrāfija par Ibsena darbu tēmām līdz šim tapusi tikai kā dramatisko izrāžu sastāvdaļa. Tādējādi topošā izrāde „Ārā” tās veidotājiem ir izaicinājums – runāt par nopietno Branda tēmu laikmetīgās dejas valodā pilnmetrāžas izrādes formātā.

Izrādes „Ārā” pirmizrāde 8. decembrī plkst. 18:00 „Zirgu pastā” (Dzirnavu ielā 46). 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar