Latvijas Lūcija 2015 – Elizabete Zagorska

Saņemt Lūcijas kroni Elizabetei nozīmē atdarīt cilvēku sirdis mīlestībā caur dziesmu un vārdiem. Elizabete saka: „Tas ir tas ko varu . Ar savu balsi, dziesmu dziedināt sagurušos, dzīves nomāktos un atstātos, dodot tiem gaismas staru un prieku. Jo cilvēks kurš dzied ir laimīgs, cilvēks kurš saņem mīlestības vārdus top mīlēts.” Jau septiņus gadus Elizabete ir vairāku bērnudārzu dibinātāja un cenšas arī bērnu vecākus piesaistīt labdarībai , Ziemassvētku laikā veidojot palīdzības kasti Pļavnieku bērnunamam.

Trīs gadus atpakaļ Elizabete izmācījās Dr. Klauna terapiju. Tas ir terapijas veids, kā bērniem un vecākiem pārvarēt stresu un paātrināt atveseļošanos slimnīcā. Elizabete strādā bērnu slimnīcā ar sasirgušajiem mazulīšiem un piedalās Dr. Klauna  „Smiekli ārstē” akcijās.

Interesentiem bija jāiesūta pieteikumus esejas formā ar pamatojumu, kādēļ viņi vēlas nest gaismu dzīves grūtdieņiem arī vistumšākajās Latvijas vietās. Šogad dalībai Lūcijas komandā varēja pieteikties arī puiši. Pretendentes uz Lūcijas kroni dziedāja, atbildēja uz jautājumiem par Lūcijas tradīciju un pamatoja, kādēļ vēlas kļūt par šī gada Latvijas Lūciju. Tiem, kuri neieguva Lūcijas titulu, būs iespēja kļūt par pavadonēm/ņiem un doties gaismas vizītēs un  labdarības izbraukumos kopā ar Lūciju.

Lūcijas dienas svinēšana ir viena no skaistākajām tradīcijām Eiropā. 13. decembrī saskaņā ar Eiropas kristīgajām tradīcijām tiek svinēta Lūcijas diena. Lai arī tā nav oficiāla Adventes daļa, Svētās Lūcijas diena iezīmē Ziemassvētku sākumu, un tā nozīmē cerību un gaismu. Lūcijas misija šajā laikā ir – nest gaismu, labestību, kas tiek saistīta ar vārda „Lūcija” tulkojumu (no latīņu vārda „lux”, „lucis” – gaisma). Arī Latvijā kopš 1991. gada tiek svinēta Lūcijas diena. Par Lūciju izraudzītajai meitenei galvā tiek likts kronis ar degošām svecēm un viņa gada vistumšākajā laikā dodas gaismas vizītēs, lai cilvēkiem simboliski nestu gaismu. Viņa, tērpusies baltās drānās, dodas pie dzīves grūtdieņiem, dzied un cienā ar kafiju un smalkmaizītēm. Galvenais, kas tiek ņemts vērā Latvijas Lūcijas konkursā, – lai pretendente tiešām ar savu būtību un izturēšanos izstarotu gaišumu. Lūcijai un viņas pavadoņiem ir vēlams prast dziedāt, jo pēc kronēšanas Lūcija ar savu komandu dodas gaismas vizītēs pie veciem ļaudīm, bērniem, invalīdiem, lai Ziemsvētku gaidās ar dziesmu nestu gaišumu arī tiem, kuri bieži ikdienā tiek aizmirsti. Šogad ir plānots, ka Lūcija ar savām pavadonēm dosies gaismas vizītē uzveco ļaužu pansionātu Salacgrīvā, uz Sarkanā Krusta sociālās aprūpes centru „Stūrīši” Talsos un uz bērnu dārzu Iecavā. 

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar