Latvijas iedzīvotājiem vājas peldētprasmes un attieksme pret drošību uz ūdens

Otrdien, 15. maijā, kad Latvijā oficiāli sākas peldsezona Latvijas Peldēšanas federācija (LPF) sadarbībā ar Elektrum Olimpisko centru (EOC) uzsāk informatīvo kampaņu skolās par drošu un patīkamu atpūtu pie ūdens vasaras sezonā “Zinām. Peldam. Droši.”. LPF veiktās aptaujas dati liecina, ka 71% Latvijas iedzīvotāju ir nepietiekamas peldētprasmes un katrs ceturtais (24%) Latvijas iedzīvotājs ir nonācis dzīvībai potenciāli bīstamā situācijā uz ūdens.

“Ir satraucoši apzināties, ka sabiedrības atbildības sajūta, izpratne un zināšanas par drošību uz ūdens ir visai zemā līmenī un ka teju katrs otrais no mums vismaz reizi ir veicis darbības, kas raksturojamas kā potenciāli bīstamas. Latvijā ik gadu noslīkstot dzīvību zaudē vidēji 130 cilvēku, tai skaitā bērni, tomēr, preventīvi darbojoties, lielākā daļa šādu nelaimes gadījumu ir novēršama. Mēs aicinām ikvienu sabiedrības pārstāvi būt atbildīgiem un rūpēties ne vien par savu, bet arī līdzcilvēku drošību un veselību, būt zinošam, kā rīkoties un palīdzēt  situācijās, kad cilvēks nonācis nelaimē uz ūdens,” aicina Latvijas Peldēšanas federācijas vadītājs Aivars Platonovs.

LPF šī gada martā aicināja Latvijas iedzīvotājus sniegt savu vērtējumu par drošību uz ūdens, peldētprasmi un citiem, ar drošību saistītiem jautājumiem. Pētījuma rezultāti liecina par nepietiekamām zināšanām cilvēkdrošības uz ūdens jomā. Lielākā daļa jeb 89% iedzīvotāju nav apguvuši slīcēju glābšanas prasmes, taču gandrīz tik pat aptaujāto (81%) atzīst, ka prasme sniegt pirmo palīdzību, zināšanas par drošību pie ūdens (59%) un pareizu slīkstoša cilvēka glābšanu (51%) būtu nepieciešams apgūt ikvienam.

Informatīvās kampaņas ietvaros LPF ir aicinājusi Latvijas skolās vienu mācību stundu veltīt šo jautājumu skaidrošanai, nodrošinot pedagogus ar informatīviem materiāliem. Federācija aicina iepazīties ar informāciju un praktiskiem padomiem ikkatru interesentu.

Pētījuma rezultāti parāda, ka Latvijas iedzīvotāji neiesaistās ar aktīvu rīcību citu personu iespējamās nelaimes novēršanā, vien 7% aptaujāto atzīst, ka aizrāda svešiem cilvēkiem par viņu pārgalvīgo uzvedību pie ūdens vai peldoties, arī draugus, radus un paziņas brīdina vien 25% iedzīvotāju.

“Kā redzam pētījumā, cilvēki pārvērtē savas peldētprasmes spējas un pat bez tām būtu gatavi glābt līdzcilvēkus, pakļaujot sevi lielam riskam. Atpūta pie ūdens ir iecienīta, tamdēļ būt zinošam un spēt novērtēt situāciju, ir svarīgākais, ko vēlamies sasniegt, īstenojot mūsu peldētpmācības programmas. Svarīgi ir ne vien peldēt tālu un ilgi, bet arī izvērtēt savu un savu biedru spējas un uzvedību. Pateicoties atbildīgai uzvedībai, nebūs jāriskē ar savu dzīvību glābjot,” uzsver Elektrum Olimpiskā centra vadītāja Zane Grundiņa-Arāja.

 

Foto & video: publicitātes

TOP Komentāri

avatar