Latvijas iedzīvotāji neuzskata sevi par māņticīgiem un paļaujas paši uz sevi

Zīmīgi, ka vīrieši daudz vairāk nekā sievietes domā, ka 13. datumam ir zināma ietekme. Uzskatu, ka “melnā piektdiena” var iespaidot viņu veiksmi un ikdienas panākumus, pauduši 18% vīriešu, bet tikai 4% sieviešu.

 

“To, ka pilnmēness laikā tiešām notiek vairāk negadījumu, novērojam arī mēs, ERGO. Tomēr kopumā ir skaidrs, ka cilvēka veiksmes un neveiksmes atkarīgas no viņa paša. Dažādas traumas ikdienā visbiežāk tiek gūtas, jo cietušais pats bijis neuzmanīgs vai pārgalvīgs. Bieži vien virkne neizdošanos mūs piemeklē tad, ja neesam pienācīgi izgulējušies vai esam pakļauti ilgstošam nogurumam. Pieņēmums, ka neveiksmi provocējis vai veicinājis kāds ārējs apstāklis, īpaši ar māņticību vai ticējumiem saistīts, ir tikai mierinājums vai mēģinājums novelt atbildību, nevēloties apšaubīt paša izveicību, prasmes vai pieņemtos lēmumus,” saka Ivars Vismanis, ERGO Atlīdzību regulēšanas departamenta direktors.

 

Tam, ka kopumā viss atkarīgs no paša cilvēka, piekrīt arī lielākā daļa jeb 60% aptaujas dalībnieku, atzīstot, ka nesaista savu veiksmi vai ikdienas negadījumus ar ticējumiem vai māņticīgām sakarībām.

 

Savukārt no tiem, kas šādām sakarībām tic, un tie kopumā ir 40%,tikai nedaudzi – vien 3% atzīst, ka ietekme uz veiksmi var būt melnam kaķim, šķērsojot ielu. Pavisam maz aptaujas dalībnieku atzīmējuši, ka veiksmi varētu ietekmēt izkāpšana no gultas ar kreiso kāju un sasveicināšanās pāri slieksnim. 

TOP Komentāri

avatar