Latvijas iedzīvotāji labprātāk trenējas vienatnē

Trenēties kopā ar citiem vai apmeklēt grupu nodarbības izvēlas tikai 35 % aptaujāto. Noskaidrojās, ka galvenais iemesls, kāpēc Latvijas iedzīvotājiem patīk vienatnē nodarboties ar sportu, ir iespēja no citiem neatkarīgi, patstāvīgi plānot savu laiku — tā ir norādījuši 55,1 % respondentu. Savukārt piektdaļa vienatnīgo sportistu (20,3 %) uzskata, ka viņi ir organizētāki, kad neviens nenovērš uzmanību, kā tas notiek grupu nodarbībās.

Vienpadsmitā daļa (9 %) respondentu dod priekšroku patstāvīgiem treniņiem tāpēc, ka kautrējas no citiem cilvēkiem. Šīs respondentu grupas pārstāvji kaunas par savu pašreizējo fizisko formu, bet daudziem, izpildot vingrinājumus grupā, ir neērti kaut ko izdarīt nepareizi. «Kauna un neērtības sajūta sporta zālē ir ļoti bīstama,» apgalvo pieredzējušais treneris un zīmola 4F vēstnieks Kristaps Ence. «Sporta zāles apmeklētājam ir droši jāprasa padoms trenerim, lai viņš parāda pareizu vingrinājumu izpildīšanas tehniku. Arī no citiem sportistiem nav jākautrējas, jo arī viņi kādreiz ir bijuši vai pat tagad ir tādi paši iesācēji kā jūs. Diemžēl iesācēji, kas ir saņēmuši drosmi atnākt uz sporta zāli, bet vēl nav pietiekami drosmīgi, lai palūgtu palīdzību, nav nekāds retums. Tā rodas traumas un netiek sasniegti vēlamie rezultāti.»

8,5 % vienatnīgo sportistu pamato savu izvēli ar to, ka šādi treniņi ir lētāki. Daudzi no viņiem trenējas mājās vai brīvā dabā, neiegādājoties sporta zāles abonementu. Vēl 7,1 % rīkojas gluži pretēji — trenējas ar personīgo treneri, jo ir pārliecināti, ka tas ir visefektīvākais treniņu veids.

Tomēr nedaudz vairāk par trešdaļu Latvijas iedzīvotāju dod priekšroku grupu nodarbību apmeklēšanai sporta zālēs vai aizraujas ar komandu spēlēm. Šādas izvēles galveno iemeslu vidū ir komandas gars un līdzgaitnieku pozitīvais piemērs. Vairums grupu nodarbību piekritēju sacīja, ka, iesaistoties grupā, ir neērti izlaist treniņus, turklāt var salīdzināt citu rezultātus ar saviem, kas motivē cītīgāk trenēties. Daļa aptaujāto norādīja — viņiem patīk, ka grupu nodarbībās treneris seko līdzi vingrinājumu izpildei, jo tad, kad viņi vienatnē izpilda vingrinājumus, izmantojot trenažieri, viņi bieži mēdz mazliet paslinkot un izpildīt vingrinājumus mazāk kvalitatīvi. Visretāk norādītais grupu nodarbību izvēlēšanās iemesls bija savstarpējā komunikācija — saskaņā ar aptaujas rezultātiem Latvijas iedzīvotāji ir vairāk tendēti rīkoties patstāvīgi.

TOP Komentāri

avatar