Latvijā pirmās šūpoles bērniem ar invaliditāti

Kā pastāstīja domes pārstāvji, ideja par šūpolēm radusies pavisam nejauši, taču īstajā laikā, lai tās realizācija būtu iespējama ar Liepājas sadraudzības pilsētas Helsingborgas Lūciju fonda atbalstu. Paša projekta īstenošana aizņēma apmēram gadu, taču ar Liepājas Speciālās internātskolas iniciatīvu, ideja par šūpolēm tika īstenota. Šo šūpoļu būtība ir tā, ka skolotāji vai vecāki vairs netiks apgrūtināti ar bērnu cilāšanu ārpus ratiņiem, bet bērniņš varētu izbaudīt šūpošanās priekus.

Liepājas speciālās internātpamatskolas direktors Atis Brikmanis izteica lielu pateicību Liepājas domei par sadarbību un atbalstu, kas bijis īpaši nozīmīgs. „Mēs īpaši priecājamies, ka ar šīm šūpolēm kārtējo reizi varējām kādā jomā būt pirmie valstī. Pirmie Latvijā jau esam bijuši vairākkārt speciālajā pedagoģijā. Esam veidojuši vairākas arodklases, ir izstrādātas divas programmas kādreizējiem C līmeņa bērniem, kā arī aktīvi ikdienā strādājam ar mūsu pedagogiem, lai attīstītu šo nozari. Mūsu mērķis ir šīs skolas bērniem iemācīt tik daudz, lai viņi spētu palikt mājās vieni paši un nenodarīt pāri sev pašiem vai citiem, kamēr vecāki varētu iet uz darbu”.

„Īstenojot ikvienu pilsētas projektu, tiek meklēts risinājums, lai konkrēto ielu, skvēru un jebkuru citu jaunbūvi vai rekonstruēto ēku varētu izmantot arī cilvēki ar īpašām vajadzībām. Invalīdu un viņu draugu apvienība „Apeirons” Liepājas pašvaldību novērtējusi kā pirmo pieejamāko pilsētu Latvijā cilvēkiem ar invaliditāti ārpus Rīgas, kurā sevišķi piedomāts par redzes un dzirdes invalīdiem. Jaunās šūpoles ir vēl viens projekts, kas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām   padarīs vidi daudz pieejamāku un ļaus izbaudīt to, kas līdz šim bijis liegts,” Liepājas vides pieejamību komentē domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš.

Kā atgādina Brikmanis, šūpoles, kas paredzētas tikai cilvēkiem ratiņkrēslos ikdienā tomēr būs nedaudz bloķētas, lai saudzētu un tās kalpotu ilgāku laiku, bet atslēgas atradīsies skolā un tās palūgt varēs ikviens. Direktors atgādina, ka ne tika internātskolas audzēkņi, bet visi Liepājas iedzīvotāji, kuri ikdienā pārvietojas ratiņkrēslos tiek mīļi gaidīti, lai izšūpotos. Tie bērni, kas nepārvietojas ratiņkrēslos varēs izmantot divas citas šūpoles, kas uzstādītas skolas pagalmā.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar