Latvijā pazīstami cilvēki izaicina “Neapēst zemeslodi”

Rosinot Latvijas sabiedrību piedalīties aizvien pieaugošo vides problēmu risināšanā, sabiedrībā pazīstami cilvēki – Dagmāra Legante, Dace Rukšāne, Anete Krasovska un grupa “Singapūras Satīns” – aicina ikvienu sākt Jauno gadu ar videi draudzīgas ēšanas izaicinājumu “Neapēd zemeslodi”.

Pieteikšanās izaicinājumam norit vietnē www.neapedzemeslodi.lv un tā dalībnieki janvārī ik dienu saņems e-pastā gardu un pilnvērtīgu augu ēdienu receptes, praktiskus padomus personīgās ekoloģiskās pēdas mazināšanai un izglītojošu informāciju par vides aizsardzību. Izaicinājumam jau pieteikušies vairāk nekā 1000 dalībnieku.

TV personība Dagmāra Legante: ”Pēdējos gados mēs esam liecinieki klimata pārmaiņām. Šīs pārmaiņas mums šķiet tik tālas un milzīgas, ka liekas: “Ko tad es, mazais cilvēks, varu darīt lietas labā? Bet patiesībā ir kāda lieta, ko mēs katrs varam darīt savās mājā, savā ģimenē. Samazinot dzīvnieku valsts produktu patēriņu, tu tiešā veidā palīdzi planētai!”

Rakstniece un publiciste Dace Rukšāne: “Manuprāt, Baltijas jūra ir viena no skaistākajām jūrām pasaulē. Taču fakti ir nepielūdzami — Baltijas jūra ir arī viena no piesārņotākajām jūrām pasaulē, un diemžēl lielu ieguldījumu tajā dod ļoti attīstītā industriālā lopkopība. Notekūdeņi ieplūst jūrā, jūrā veidojas zilaļģes, kas rada “mirušās zonas”. Mēs ikviens varam dot savu artavu, lai mazinātu šo piesārņojumu.”

            Aktrise Anete Krasovska: “Trīs ceturtdaļas jeb lielākā daļa no visiem lietusmežiem tiek izcirsti tieši gaļas patēriņa dēļ. Es vēlos dzīvot pasaulē, kurā džungļos dzīvo jaguāri, anakondas un papagaiļi, nevis tos izcērt, lai veidotu ganības vai audzētu barību, ko pēc tam dodam lopiņiem.”

            Mūziķi no “Singapūras Satīna”: “Kad mēs nedomājam par karstu repu, mēs domājam par karstu zemeslodi. Karsts hiphops — tas ir forši, karsta zemeslode — ne pārāk. Bet mums ir risinājums! Mēs tevi aicinām piedalīties izaicinājumā “Neapēd zemeslodi”, kurā mēs aicinām Tevi atteikties no dzīvnieku izcelsmes produktiem.”

            Šogad žurnālā “Science” publicētajā pētījumā secināts, ka industriālā lopkopība ir viena no visvairāk dabu degradējošajām industrijām, kas rada tādas vides problēmas kā globālo sasilšanu, saldūdens piesārņojumu, lietusmežu izciršanu, savvaļas sugu masveida izmiršanu u.c. Pasaules Dabas Fonds norāda, ka tā ir lielā mērā atbildīga arī par Baltijas jūras piesārņojumu. Jau 2010. gadā Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) izdeva ziņojumu , ka, augot pasaules iedzīvotāju skaitam un izsīkstot dabas resursiem, ir nepieciešama globāla pāreja uz augu valsts uzturu.

Ikvienam interesentam ir iespēja pievienoties “Neapēd zemeslodi” izaicinājumam tīmekļa vietnē www.neapedzemeslodi.lv, izvēloties sev piemērotāko izaicinājuma veidu: neēst gaļu trīs reizes nedēļā, janvārī pāriet uz veģetāru uzturu vai mēneša garumā ēst vegāniski. Izaicinājumu rīko dzīvnieku un vides aizsardzības biedrība “Dzīvnieku brīvība”.

Papildus informācija:

Preses relīzi sagatavoja “Neapēd zemeslodi”

kampaņas koordinatore Ulrika Skakovska

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar