“Latvenergo” joprojām Latvijas vērtīgākais uzņēmums

Par Latvijas vērtīgāko uzņēmumu piekto gadu pēc kārtas atzīta energokompānija AS “Latvenergo“, liecina investīciju baņķieru sabiedrības “Prudentia” un biržas “NASDAQ OMX Riga” sadarbībā ar SIA “Lursoft IT” un žurnālu “Kapitāls” veiktais pētījums.

Pētījuma autori “Latvenergo” vērtību 2013.gadā noteikuši 792,2 miljonu latu apmērā, kas gan ir par 10% mazāk nekā pirms gada, kad koncerna vērtība tika lēsta 876,3 miljoni latu.

Latvenergo” kā Nacionālā kapitāla balvas ieguvējs saņems mākslinieka Aivara Vilipsōna veidotu bronzas skulptūru ar uzņēmuma vadītāja Āra Žīgura rokas nospiedumu.

Tāpat kā gadu iepriekš, sarakstā otro vietu ieņem AS “Swedbank”, kuras vērtība gada laikā arī samazinājusies par 26% – no 631,35 miljoniem latu līdz 466 miljoniem latu.

Savukārt uz trešo vietu pakāpies “Latvijas Dzelzceļš”, lai gan uzņēmuma vērtība gada laikā samazinājusies par 8% – no 459,17 miljoniem latu līdz 423,6 miljoniem latu.

Šogad kā ceturtais vērtīgākais Latvijas uzņēmums topā ierindojusies AS “Ventspils Nafta”, kuras vērtība gada laikā augusi par 26% – no 260 miljoniem 2012.gadā līdz 328,7 miljoniem šogad.

Savukārt saraksta piecinieku noslēdz AS “Latvijas Valsts meži”, lai gan koncerna vērtība gada laikā samazinājusies par 36% – no 490,96 miljoniem latu līdz 313,6 miljoniem latu.

Kopumā Latvijas 101 vērtīgākā uzņēmuma kopējā vērtība gada laikā augusi par 1% – no 8,5 līdz 8,6 miljardiem latu. Lai gan šogad kritusies “Top 10” dalībnieku kopējā vērtība, to kompensējis pārējo dalībnieku kopējās vērtības pieaugums.

“Top 101” atspoguļo Latvijas uzņēmumu biznesa vērtību, kas ir svarīga ne vien pašiem uzņēmumiem, bet arī tautsaimniecībai kopumā, bankām, nodokļu maksātājiem un darba ņēmējiem, norāda pētījuma autori. Savukārt bankām un apdrošinātājiem vērtējums atspoguļo uzņēmuma kapitāla daļu vērtību to īpašniekiem. Vērtējumi balstīti tikai uz publiski pieejamo informāciju, tāpēc nav tiešā veidā izmantojami uzņēmumu pirkšanas pārdošanas darījumos.

Ar Latvijas vērtīgāko uzņēmumu sarakstu “Top 101” var iepazīties žurnāla “Kapitāls” jaunākajā numurā.

TOP Komentāri

avatar