”Laimes lāči” ienes ērtības senioru viensētās

Kopš 14. marta, kad Skrundā tika prezentētas divas jaunas aprūpes automašīnas, darbinieki dodas vizītēs pie iedzīvotājiem, lai iepazīstinātu ar jauno pakalpojumu un tā iespējām. No 7. aprīļa nodaļa strādās 12 stundas diennaktī un 6 dienas nedēļā.

Priecīgi par pakalpojumu

Pateicoties Skrundas novada Domes priekšsēdētājas Nellijas Kleinbergas aktīvajam darbam un ieinteresētībai uzlabot sociālo pakalpojumu klāstu novadā, Skrunda ir viena no pieciem Latvijas novadiem, kurā darbu sāk pasaulē unikālas automašīnas. Aprūpes automašīnas ir paredzētas kvalitatīvai, ātrai aprūpei un palīdzībai vientuļiem, veciem cilvēkiem, kā arī cilvēkiem ar invaliditāti.

Samariešu apvienības Skrundas nodaļā strādā seši darbinieki, no kuriem četri ir izbraukuma brigādes aprūpētāji – Guna Grundmane, Inta Bergmane, Mārīte Vinškevica un Edgars Juberts, kā arī tehniķe, aprūpētāja – Melita Buholca un Skrundas nodaļas vadītāja Lolita Grīnvalde.

„Esam apzinājuši jau trīsdesmit Skrundas novada iedzīvotājus, kuriem līdz šim tika nodrošināta pašvaldības sociālā dienesta palīdzība un kuriem tagad tiks piedāvāts arī jaunais pakalpojums. Divas nedēļas esam devušies uz lauku viensētām, kopā ar Sociālā dienesta darbiniekiem, stāstījuši par jaunajām iespējām, kliedējuši bažas par modernajiem risinājumiem,” stāsta Skrundas nodaļas vadītāja Lolita Grīnvalde.

„Nereti ļaudis uztraucas, vai kaut kas nemainīsies esošajā pakalpojumā, vai kaut kas netiks atņemts. Varam ikvienu nomierināt, jo nekas netiks atņemts, tikai papildināts. Aprūpes pakalpojuma saņēmējam nav nekādas papildus izmaksas, jo visas izmaksas sedz pašvaldības sociālais dienests. Arī tie aprūpētāji, kuri cilvēkam jau bija, paliek,” saka L. Grīnvalde. Papildus esošajiem pakalpojumiem Samariešu Skrundas nodaļa nodrošinās vēl dažādas aprūpes iespējas – drošības pogu, pārvietojamo aprūpes biroju ar autonomās strāvas ģeneratoru, dušu ar silto un auksto ūdeni, tualeti, gāzes plītiņu, ledusskapi, veļas mazgājamo mašīnu, specializēto aprīkojumu pēdu kopšanai un matu griešanai, kā arī transportu guļošu pacientu pārvadāšanai, sociālā aprūpētāja palīdzību.

Kā stāsta Samariešu apvienības Skrundas nodaļas darbinieki, tad novada iedzīvotāji ir ļoti atsaucīgi un ieinteresēti uzzināt par jaunajām iespējām. Cilvēki izsaka vēlmi nomazgāties dušā, veikt pēdu apkopi un matu griešanu, tāpat arī ir priecīgi par iespējām izmantot veļas mazgājamo mašīnu.

Jaunums arī – Drošības poga

Pašlaik kopā ar sociālā dienesta atsaucīgajiem darbiniekiem tiek apzināti gan vientuļie cilvēki, gan 90 gadus sasniegušie seniori, kuriem nepieciešama papildus palīdzība un aprūpe. „Esam satikuši daudzus aktīvus seniorus, kuri, pat pārkāpjot 90 gadu slieksni, saka, ka paši ar visiem darbiem tiek galā. Skrundas novads ir noorganizējis bezmaksas palīdzības iespējas šiem senioriem, un, lai arī viņiem nevajag ikdienas aprūpi, viņi priecājas par Drošības pogu, kura ir kā papildus drošības garants saziņai ar palīdzības dienestu, ja tas nepieciešams.

„Lauku rajonos galvenā problēma nodrošināt kvalitatīvu aprūpi mājās ir infrastruktūras, mūsdienīgu apstākļu un ērtību trūkums, kamdēļ cilvēks ir jāved prom no ierastās vides, kas viņam sagādā lielu diskomfortu,” stāsta projekta ”Samariešu atbalsts mājās” vadītājs Viesturs Kleinbergs. „Tāpēc šī iespēja ļauj tiem cilvēkiem, kuri dzīvo laukos un kur nav pieejamas ērtības un ir grūtības pašiem sevi pilnvērtīgi apkopt, palikt savās mājās un dzīvot pilnvērtīgu dzīvu ierastajā vidē. Aprūpe un palīdzība cilvēkiem tiks nodrošināta ar ”Drošības pogu”, kas ir īpaša saziņas sistēma – saziņas iekārta un signālpoga, kas atrodas aprocē vai kulonā. Drošības poga ir ērta lietošanā – atliek piespiest signālpogu un informēt par to, kas atgadījies. Signāls centrālē nonāk no jebkuras vietas dzīvoklī vai mājā. Vienlaikus ar signāla saņemšanu Dienesta operatoram datora ekrānā redzama iepriekš apkopota informācija par personu – veselības stāvoklis, kontaktpersonas, kas palīdz operatīvāk un precīzāk nodrošināt palīdzību. Atkarībā no katra individuālajām vajadzībām pie cilvēka dosies palīdzības un aprūpes dienesta darbinieki. Palīdzība var būt gan ikdienišķās lietās – ienest malku mājās, palīdzēt nokļūt līdz pastam, veikalam, sociālajam dienestam, vai arī aprūpe – palīdzība izmazgāt veļu, nomazgāties dušā, palīdzēt apkopt pēdas,” par projekta īstenošanu stāsta Viesturs Kleinbergs.

Darbs jau sācies

„Nokļūt nomaļās lauku sētās nav nemaz tik vienkārši, tas tiešām ir izaicinājums,” atzīst Skrundas nodaļas darbinieki. Vienā no izbraukuma reizēm automašīna iestiga lauku ceļa dubļos un nebija vairs izkustināma. „Bet mēs esam patiesi aizkustināti par cilvēku atsaucību – nepagāja ne desmit minūtes, kā netālu strādājošais traktors bija klāt un mūsu automašīnu izvilka no dubļiem!” Par šo palīdzību paldies Jānim Janmeijam.

Samariešu aprūpes pakalpojums pagaidām pieejams tikai tiem novada iedzīvotājiem, kuriem ir arī nodrošināta pašvaldības sociālā dienesta palīdzība. Ar laiku, iespējams, šis pakalpojums par ikmēneša maksu būs pieejams arī privātpersonām bez dienesta nozīmējuma. Pašlaik ikvienam ir iespējams noslēgt līgumu par Drošības pogas pieslēgšanu.

Atrodas Skrundā

Samariešu Skrundas nodaļas telpas ir izvietotas pašvaldības Sociālajā dienestā, Kalēju ielā 6. Darbinieki laipni aicina ikvienu, kuram ir nepieciešamība pēc aprūpes pakalpojuma vai palīdzība aprūpē, gan tikties klātienē aprūpes dienesta telpās, gan zvanīt pa tālr. 25691384 vai rakstīt elektroniski uz e-pastu skrundasnovads@samariesi.lv

”Samariešu atbalsts mājās” tiek finansēts no ”Open Society Foundation” līdzekļiem un ar projektā iesaistīto pašvaldību līdzfinansējumu. Pašreizējās projekta izmaksas ir 1,8 miljoni eiro.

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar