Kustības “Neesi vienaldzīgs, esi atbildīgs!” atskats uz 2013.gadu

Proti, kopš 2013.gada 21.novembra ir noticis/nav noticis sekojošais:

1. Līdz šim brīdim nav neviena aizturētā, kas ir loģiski, jo skrūves taču aizturēt vispār nav iespējams. Atvainojiet par sarkasmu.

2. Līdz šim brīdim nav neviena aizdomās turētā. Uz jautājumu “kāpēc?”, atbilde nav saņemta.

3. Līdz šim brīdim, cik zināms, nav pat nopratināti visi iespējamie vainīgie. Uz jautājumu “kāpēc?”, atbilde nav saņemta.

4. Līdz šim brīdim iespējamiem vainīgiem nav noteikts nekāds drošības līdzeklis, tostarp aizliegums savstarpēji sazināties un saskaņot liecības. Uz jautājumu “kāpēc?”, atbilde nav saņemta.

5. Līdz šim brīdim nav piemēroti nekādi prasības nodrošinājumi vai mantas apķīlājumi iespējamajiem vainīgajiem. Uz jautājumu “kāpēc?”, atbilde nav saņemta.

6. Līdz šim brīdim nav izskatīts jautājums par prasības pieņemšanu un mantas apķīlāšanu civiltiesiskā kārtībā sakarā ar tiesas došanos atvaļinājumā.

7. Līdz šim brīdim “ekspertīzes” ir veikuši tādi “neatkarīgi eksperti” kā, piemēram, Valters Celmiņš, kuram ir bijušas profesionāla rakstura attiecības ilgstošā laika posmā ar Arhitektu birojs Kubs. Minētā sadarbība ir elementāri pierādāma, taču tas līdz šim nav ticis ņemts vērā.

8. Līdz šim brīdim ir notikuši iespējamo vainīgo mēģinājumi “pa kluso” pārreģistrēt mantu. Arī uz to nekāda tiesībsargājošo institūciju reakcija nav sekojusi.

9. Līdz šim brīdim nav veiktas nekādas acīmredzamas darbības, lai piesaistītu pēc iespējas plašāku ārvalstu ekspertu loku, ņemot vērā to, ka visi vietējie būveksperti tiešā vai netiešā veidā var būt saistīti (gan pagātnē, gan tagadnē, gan nākotnē) ar kādu no iespējamiem vainīgajiem.

10. Līdz šim brīdim Maxima nav veikusi nekādus acīmredzamus uzlabojumus attiecībā pret saviem darbiniekiem. Vēl vairāk – līdz šim brīdim Maxima nav pat pilnībā parūpējusies un pilnībā kompensējusi visas tās ciešanas, kuras ir nodarītas uzņēmuma laipnākajam pārdevējam. Ko tas liecina par Maximas attieksmi pret mūsu sabiedrību un mūsu cilvēkiem?

11. Nesagaidot pat saprātīgu termiņu pēc traģēdijas, Maxima ir atsākusi intensīvi reklamēt sevi, arī pirms un pēc sižetiem par Zolitūdi. Tas, protams, ir pats “cieņpilnākais”, ko sociāli atbildīgs uzņēmums ir varējis šajā laikā izdarīt.

12. Līdz šim brīdim nav pieņemtas nekādas būtiskas izmaiņas tiesiskajā regulējumā – ne attiecībā uz būvniecības jomas uzraudzības uzlabošanu, ne arī attiecībā uz tiesiskajām sekām līdzīgu situāciju atkārtošanās gadījumā.

13. Līdz šim brīdim no amata atstādināts ir Mārtiņš Šics, neskatoties uz to, ka neviens no cietušajiem par viņa darbu nav izteicis nekādas sūdzības.

14. Līdz šim brīdim disciplinārsodu ir saņēmis ugunsdzēsējs par to, ka runāja taisnību.

15. Līdz šim brīdim no amata nav atkāpušās visas tieši pēc likuma atbildīgās amatpersonas.

16. Līdz šim brīdim nav pieņemti būtiski lēmumi attiecībā uz izmaiņām ugunsdzēsēju darba apstākļu uzlabošanai.

17. Līdz šim brīdim Ģenerālprokuratūra nav uzņēmusies vest Zolitūdes lietu pati (nevis uzraudzības kārtībā, kā tas ir šobrīd) tā, it kā tā būtu šīs iestādes goda lieta.

18. Līdz šim brīdim uz izmeklēšanas laiku nav apturētas komercdarbības licences būvniekiem un citiem iespējamiem vainīgajiem. Kā Jūs domājat, kāpēc?

19. Līdz šim brīdim būtiski nav mainījusies arī sabiedrības izpratne par atbildību – cilvēki turpina iepirkties Maximā, turpina pieļaut Maximas attieksmi pret tās darbiniekiem tādu, kāda tā ir. Cilvēki turpina pieļaut visu, kas aprakstīts iepriekš uzskaitītajos punktos.

Iepriekš uzskaitītais, protams, nav izsmeļošs notikumu un tam sekojošo darbību saraksts. Taču jau šobrīd skaidri varam teikt , ka visas tās nejēdzības kopīgiem spēkiem ir iespējams mainīt. Tas nozīmē, ka mums kopā nākamajā gadā darāmā ir daudz. Tas arī nozīmē, ka mēs aicinām ne tikai spiest “like” un “share” vai arī aprobežoties ar vienreizēju naudas ziedojumu Zolitūdes traģēdijā cietušajiem, jo, mūsuprāt, tas ir par maz. Mēs aicinām būt pilsoniski atbildīgiem un aktīvi iesaistīties atbildības jēdziena nostiprināšanā mūsu sabiedrībā ik dienas, nepieļaujot to, kurp šobrīd ved Zolitūdes traģēdijas lieta.

Mēs aicinām arī aizdomāties, ka cietušo vietā varējām būt ikviens no mums. Tāpēc mēs uzskatām, ka šis nav labdarības projekts, bet tā ir mūsu pilsoniskā atbildība nepieļaut visam palikt pa vecam.

Kustības Neesi vienaldzīgs, esi atbildīgs! pārstāvis,

zvērināts advokāts Aldis Gobzems

TOP Komentāri

avatar