Kurš darba dienā sper vairāk soļu – medmāsa vai muzeja gids?

Fiziskās un garīgās labsajūtas uzlabošanai speciālisti iesaka dienā noiet vismaz 10 000 soļu – lai pierādītu, ka šādu soļu daudzumu iespējams veikt arī ierastā darba dienā, un noskaidrotu, vai vairāk soļu sper medmāsa vai muzeja gide, šo profesiju pārstāves, nedēļu lietojot Samsung Gear Fit2 Pro viedpulksteni, veica mērījumus, pēc kuriem secināts, ka ikdienā lielāku attālumu mēro gide.

Eksperimenta dalībniece Vita Šulce, Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja gide un Zinātniski izglītojošās nodaļas vadītāja, vienas darba dienas laikā spērusi vidēji 13 500 soļu, kas pielīdzināmi nedaudz vairāk kā 10 kilometriem, turklāt ik dienas vairākkārt pievarētas muzeja kāpnes – līdz pat 29 stāvu augstumā dienas laikā. “Rezultātus redzēt bija ļoti interesanti – esmu pārsteigta par tik lielu soļu skaitu, jo necentos palielināt mēroto attālumu un nedarīju neko ārpus ierastā. Turklāt jāatzīst, ka šī nav aktīvākā sezona, un ekskursijas sanāca vadīt salīdzinoši reti,” stāsta V.Šulce. Kaut gan jau darba laikā tiek sasniegts ikdienā ieteicamo soļu skaits, “cenšos būt aktīva arī ārpus darba, piemēram, regulāri apmeklēju baseinu – eksperimenta laikā tas bija īpaši interesanti, jo lietoju Gear Fit2 Pro arī peldot un varēju sekot treniņa intensitātei,” saka V.Šulce.

Savukārt medmāsa Nataļja Gurihina, strādājot Paula Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā, darba dienā* spērusi vidēji 10 000 soļus jeb mērojusi vairāk nekā 7,5 kilometrus. Ņemot vērā, ka medmāsa strādā 24 stundu garas maiņas, un naktis gastroenteroloģijas nodaļā eksperimenta nedēļā lielākoties bijušas mierīgas, vidējie aktivitāšu rādītāji ir ļoti labi. “Ik pa brīdim ieskatījos viedpulkstenī un biju patīkami pārsteigta par noieto soļu daudzumu, izrādās nemaz tik mazkustīgs mans darbs nav,” stāsta medmāsa, papildinot: “Šķiet, ka mērotais attālums no palātas uz palātu ir neliels, bet dienas gaitā, vairākkārt ieejot pie katra pacienta un staigājot pa slimnīcas garajiem gaiteņiem, kopējais soļu skaits ir iespaidīgs.”

Cilvēkiem, kuriem darba dienā nav iespēju tik daudz izkustēties, ieteicams pirms vai pēc darba laika doties garās pastaigās, piemēram, mērot ceļu uz vai no darba ar kājām. Turklāt ikdienā noieto soļu skaitu var palielināt, novietojot auto tālāk no lielveikala ieejas, lifta vietā izvēloties kāpnes, pusdienas ieturot tālāk esošā kafejnīcā, brīvdienās dodoties ekskursijā, uzkopjot māju, izvedot suni garākā pastaigā vai pat dejojot.

* Aprēķināts 8 stundu garai darba dienai

Foto: publicitātes

TOP Komentāri

avatar