Kur vingrot ziemā?

Atgriežoties mājās, iedzerat siltu piparmētru tēju un apēdat kādu piparkūku vai mandarītu. Ir silti, plaušas pilnas svaiga gaisa… Skaisti, vai ne? Labā ziņa ir tāda, ka uzburtā aina nav tikai ilūzija – tas viss var kļūt arī par tavu piedzīvojumu un pat ikdienu. Atliek tikai izvēlēties veselības maršrutu sev tuvākajā pilsētā, un – aidā – baudīt aktīvas brīvdienas svaigā gaisā.

Pieci veselības maršruti dažādās Latvijas pilsētās izveidoti Veselības ministrijas un Slimību profilakses un kontroles centra kampaņas „Aktīva ik diena!” ietvaros. Tā ir ne tikai lieliska vieta, kur savu ķermeni nodrošināt ar ikdienā nepieciešamajām fiziskajām aktivitātēm, bet arī labs veids, kā pavadīt laiku kopā ar ģimeni, draugiem vai pat doties uz randiņu.

Šovasar veselības maršruti atklāti Ogrē, Kauguros (daļa takas atrodas jūras krastā), Tukumā, Varakļānos un gleznainajās Cēsīs. Vidēji divus kilometrus garajos maršrutos izvietoti informatīvi plakāti ar vingrojumiem veselības veicināšanai dažādām vecuma grupām. Plakātos izstāstīts un parādīts, kā un cik daudz katrai vecuma grupai veicams konkrētais vingrojums, kā arī ir uzdevums atmiņas uzlabošanai jeb tā sauktais fitness smadzenēm – ejot līdz nākamajam stendam, vingrotājiem jānosauc pēc iespējas vairāk vārdi, kas sākas ar konkrētu burtu. Piemēram, A vai G…

Visus vingrojumus izstrādājusi veselības centra „Vivendi” fizioterapeite Anna Sproģe. Lai padarītu savas pastaigas interesantākas un izkustinātu arī muskuļus, veselības takas aktīvi izmanto gan ģimenes ar tikko staigāt sākušiem bērniem, gan cilvēki cienījamā vecumā. Atceries, vārdu salikums – fiziskās aktivitātes – automātiski nenozīmē smagus treniņus teju līdz ģībšanai. Arī garas pastaigas, roku izapļošana, sniegavīra celšana un jebkas cits palīdzēs tavam ķermenim būt veselam un možam.

Atkarībā no vecuma nepieciešamas nieka 20 līdz 40 minūtes dienā, kuras veltīt muskuļu uzprišināšanai. Vairāk informācijas par sev piemērotākajām aktivitātēm, arī to veidiem, savam vecumam un organisma vajadzībām atbilstošāko apēdamo kaloriju daudzumu dienā, kā arī daudz citas vērtīgas informācijas atradīsi interneta vietnē www.aktivadiena.lv.

Starp citu, veselības maršruti noteikti patiks slēpņošanas jeb geokačinga entuziastiem, jo katram maršrutam tiks pievienots arī slēpnis. Šobrīd slēpņi ir Ogres un Jūrmalas veselības maršrutā. 

TOP Komentāri

avatar