Kriminalizēs vairākus ar terorismu saistītus noziedzīgus nodarījumus

Krimināllikumā noteiks atbildību par terorisma apmācības saņemšanu, ceļošanu uz ārvalstīm terorisma nolūkā, šādas ceļošanas finansēšanu, organizēšanu un veicināšanu, paredz Saeimas Juridiskās komisijas otrdien, 17.aprīlī, galīgajam lasījumam parlamentā atbalstītie likuma grozījumi.

Mūsdienās terorisma mērķis ir ne vien vērsties pret konkrētu valsti, bet iebiedēt pasaules sabiedrību kopumā, ietekmējot starptautisko mieru un drošību, teikts likumprojekta anotācijā. Izmaiņu mērķis ir preventīvi aizsargāt indivīda un sabiedrības drošību no noziedzīgiem nodarījumiem, savukārt nodarījumu izdarītāju – saukt pie kriminālatbildības atbilstoši nodarījuma kaitīgumam, norāda komisijas priekšsēdētājs Gaidis Bērziņš.

Likumprojekts paredz kriminalizēt terorisma apmācības saņemšanu, tai skaitā zināšanu vai praktisko iemaņu iegūšanu sprāgstvielu, šaujamieroču, citu ieroču, kaitīgu vai bīstamu vielu un citu īpašu metožu izmantošanā vai izgatavošanā ar nolūku sekmēt ar terorismu saistītu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu. Tāpat krimināli sodāma būs zināšanu iegūšana pašmācības ceļā, piemēram, apmeklējot mācību nometnes, kuras vada teroristi, izmantojot internetu, iegūstot, piemēram, padomus vai lejupielādējot rokasgrāmatas par sprāgstvielu izgatavošanu ar nolūku veikt vai sekmēt terorismu. Vienlaikus tas, ka persona apmeklē tīmekļa vietni, piemēram, akadēmiskos vai pētnieciskos nolūkos, nav uzskatāms par apmācīšanos terorismam.

Tāpat paredzēts, ka kriminālatbildība iestāsies par personas vervēšanu terorismam vai iesaistīšanai teroristu grupā. Vervēšana var izpausties kā fiziskas un psihiskas iedarbības paņēmieni, tajā skaitā uzaicinājums, pierunāšana, draudi, uzpirkšana vai citāda ietekmēšana, lai panāktu, ka persona piekrīt veikt teroristiskas darbības vai iesaistīties teroristu grupā. Par vervēšanu terorismam vai iesaistīšanai teroristu grupā paredzēts sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem.

Likumprojekts paredz kriminalizēt ceļošanu uz ārvalstīm terorisma nolūkā, proti, ar nolūku izdarīt vai sekmēt teroristisku noziegumu izdarīšanu, vai arī sniegt vai saņemt terorisma apmācību. Tāpat kriminālatbildība noteikta par šādas ceļošanas finansēšanu vai organizēšanu.

Par terorisma publisku slavināšanu vai attaisnošanu vai par publisku aicinājumu uz terorismu, vai par terorismu slavinoša, attaisnojoša vai uz terorismu aicinoša satura materiāla izplatīšanu sodīs ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu, vai naudas sodu.

Plānotie likuma grozījumi paredz, ka par terorisma finansēšanu sodīs ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no astoņiem līdz divdesmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Vienlaikus likuma grozījumi paredz kriminālatbildību par ārkārtējās situācijas un izņēmuma stāvokļa laikā noteikto ierobežojumu un aizliegumu pārkāpšanu.

Lai likums stātos spēkā, tas vēl galīgajā lasījumā jāatbalsta Saeimā.

Saeimas Preses dienests

Foto: ilustratīva nozīme

TOP Komentāri

avatar